2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Háromtonnás átlaghozamokat mérnek

Bár az esőfelhők néha bezavarnak, mégis gyors iramban haladnak a kalászos gabonák aratásával a Hargita megyei gazdák. Az őszi árpa aratása – 600 hektárnyi vetésterületen – már véget ért, a hektáronkénti átlaghozam 3500 kilogramm körül alakult. További 3300 hektáron – döntően Székelykeresztúr és Székelyudvarhely környékén – már az őszi búzával bevetett parcellákon is befejezték a cséplőgépek a munkát. A hétvégén Alcsíkon is kezdődik az aratás. Eddig megyeszinten az őszi búzával bevetett területek 23 százalékáról került a tárolókba a kenyérnekvaló, a hektáronként betakarított termésmennyiség pedig rendkívül változó – tájékoztatta tegnap lapunkat Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

– Az őszi búzák hozamát idén rendkívül sok tényező befolyásolta. Olyan parcella is van, ahol csak 1000 és olyan is, ahonnan 5000 kilót arattak. Függ a választott fajtától, a vetés időpontjától, az előveteménytől, a magágy előkészítettségétől, a kapott csapadékmennyiségtől. Tavalyhoz képest 10-15 százalékkal kisebb termésre számítunk. Átlagosan 3300-3400 kilóra, ami ma már nem számít nagy termésnek. A tavaszbúzák viszont jobbak, és az időjárásnak köszönhetően a tavaszi vetésű kultúrák, az árpa és a silókukoricák is szépek – fűzte hozzá a szakigazgató.
Pityókából jó közepes termés várható. A gumók sokat kötöttek, a burgonyaparcellák 80 százalékán pedig a termelőknek – a vész ellen eredményesen védekezve – sikerült zölden tartani az indát. Török Jenő érdekes jelenségként mégis a növények általános sárgulására hívja fel a figyelmet, amit egyrészt a korábbi hűvös időt követő meleg, másrészt a csapadékok által kimosott tápanyagok hiánya okoz. A kalászosok mellett ugyanakkor a korai burgonyafajták betakarítása is küszöbön áll. Török Jenő olyan termelőkről is tud, akik már kiástak egy-egy kisebb parcellát. Jellemzően olyan kistermelőkről van szó, akiknek a vész tönkretette már a burgonya zöldtömegét, de van, aki a feldolgozók kifejezett kérésére hozta előre az ipari célokra termesztett burgonya betakarítását.
– Van, ahol a pityókaásás megelőzte az aratást. Szokatlan, de ilyen is van. Augusztus elsején ugyan még nem szoktuk ásni a pityókát, de ha a termelő friss fogyasztásra azonnal értékesíteni tudja, végül is, miért ne. Az árak az újpityókára elfogadhatók – jegyezte meg a mezőgazdasági igazgató.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb