Háromszor álltak a dobogóra

51

Pályafutásuk legjobb eredményét érték el a csíki ralisok a hétvégén Szebenben. A Tes­lovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros a román bajnokság második futamán a tizedik helyen zárva megszerezte első pontját az összetett értékelésben. Két második és egy harmadik hellyel tértek haza.

Összetettben is pontoztak a csíki ralisok Szebenben Fotó: László Róbert
Összetettben is pontoztak a csíki ralisok Szebenben Fotó: László Róbert

Az elmúlt húsz év legjobb csíki eredményét érte el az autósportban a Teslovan Adrian és a Cseh Vajk Imre páros, akik a hétvégi Szeben Ralin az összetett értékelésben a tizedik helyen zárva megszerezték az első FIA-pontot. Amióta a ralisportban nemzetközileg átalakították a géposztályokat, majd ehhez igazították a hazai szabályzatot, összetettben a csíki sportolók közül eddig pontot senkinek sem sikerült szereznie. A csíki ralisok az idei szezon első futamán, a Brassó Ralin is közel álltak a pontszerzéshez, ám akkor a 11. hellyel kellett beérniük.
– Remekül sikerült a versenyzésünk, az autó is remekül működött, igaz, a pályák látványosak, de nagyon nehezek voltak. A Transalpina csodálatos, felfelé mindent beleadtunk, az ereszkedés során viszont az óvatos autózást választottuk, mert sok kanyarban volt kavicsos felhordás, így nagy volt a csúszás veszélye – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, nem akarták kockáztatni az addig elért helyezésüket.
A Szeben Rali nem csupán hazai, hanem bolgár bajnoki futam is volt, a szomszéd országból sokan neveztek az 5-ös géposztályban. – Ha a román és a bolgár eredményeket vesszük figyelembe, akkor a 13. helyen zártunk, a hazai összesítésben pedig a 10. helyen végeztünk. A géposztályunkban Adrian Răspopa végzett csak előttünk a hazai értékelésben, a teljes eredményeket figyelembe véve pedig egy bolgár nyerte a géposztályt, Ignat Iszajev. Hozzánk hasonlóan ő is egy Citroën DS3 R3T-vel ment – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor szerint „bátrabbak” voltak a bolgár versenytársak, ugyanakkor érdekesnek tűnt számukra a bolgárok gépeinek beállításai. – Sokkal keményebb futómű-beállítást használtak, mint mi – tette hozzá Cseh.
Az 5-ös géposztályban a csíkiak majdnem minden szakaszon a második helyet autózták, egy szelektíven viszont húsz másodperccel verték meg a bajnoki címvédő Răspopát. Végül a géposztályban a második helyen zártak, az elsőkerék-meghajtásúak csoportjában a harmadikok lettek. – Nagyon örvendünk, hogy értékes pontokkal tudtuk segíteni a BCR Rally Team-et ahhoz, hogy a csapatok között a második helyen zárjunk az értékelésben. De a hab a tortán mégis az összetettben megszerzett első pontunk – mondta lapunknak a versenyt követően Cseh Vajk Imre.
Noha az elmúlt években a szebeni ralik a remek szervezésről voltak híresek, idéntől egy új gárda rendezte a versenyt, és messze elmaradtak elődeiktől. – Kritikán aluli, ami ott volt. A szervizparkba nem akarták a csapatautót beengedni, a szuperszpeciálon a lassítókat nem jól méretezték, akadozott és néhol nem is működött a sportbírók közötti kommunikációs rendszer, az időmérés és az eredményközlés közötti gépezetben nagyon sok volt a hiba, arról nem is beszélek, hogy a nézőket a biztonságos helyekről pont a veszélyes zónákba zavarták a hozzá nem értő önkéntesek – összegezte a Szeben Ralin tapasztaltakat Cseh.
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre versenygépét a Colina Motorsport készítette fel a versenyre, a csíkiak támogatói: BCR, BCR Leasing, Borszék Ásványvíz Rt., Set Prod-Com, Defi, Pigna, Star Lubricants-Mobil 1, Omniasig, Pirelli, Prodia, Hargita Népe.
A versenyt Dan Gârtofan nyerte a bajnoki címvédő Simone Tempestini csak az ötödik lett, miután az első szelektíven balesetet szenvedett, így négyperces büntetéssel kezdte a második napot, de így is remeknek számít helyezése.

A pontszerzők
A Szeben Rali pontszerzői: összetett: 1. Dan Gârtofan (Skoda Fabia R5), 2. Keleti Edwin (Mitsubishi Lancer Evo 10), 3. Florin Tincescu (Subaru Impreza), 4. Rareș Tomiță (Mitsubishi Lancer Evo 10), 5. Simone Tempestini, 6. Juhos Zoltán (mindketten Ford Fiesta R5), 7. Adrian Răspopa (Citroën DS3 R3T), 8. Horațiu Savu (Mitsubishi Lancer Evo 9), 9. Mihai Manole (Peugeot 208), 10. Teslovan Adrian – Cseh Vajk Imre (Citroën DS3 R3T).
A 2-es géposztályt Gârtofan, a 3-ast Keleti, az 5-öst Răspopa nyerte a csíkiak előtt, a 9-es géposztályban a sepsiszentgyörgyi Szabó Csongor (Suzuki Swift), a 7-esben Mihai Manole, a 11-esben Romulus Preda (Mitsubishi Lancer Evo 7) diadalmaskodott. Az elsőkerék-meghajtású autók csoportját Răspopa nyerte Manole előtt, míg harmadikként a Teslovan–Cseh páros zárt. A Dacia-kupában Maior Norbert (Dacia Sandero) győzött, a Suzuki-kupában pedig Szabó Csongor lett az első.
A hazai bajnokság harmadik futamára május 13-án és 14-én Arad környékén kerül sor.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.