Háromszéki találmány a vadkárok ellen

123

Hő- és mozgásérzékelő berendezést fejlesztett ki és mutatott be a gazdáknak Zsigmond Imre sepsiszentgyörgyi mérnök. A szerkezet alkalmas lehet arra, hogy távol tartsa a vadállatokat a haszonállatoktól.

Fotó: Dezső László / Medve Akadémia

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint Zsigmond Imre „találmánya” felkeltette a gazdák érdeklődését, és juhkarámok vagy kisebb tehéncsordák esetében védelmet nyújthat a medvetámadások ellen.
„Zsigmond Imre a környék egyik legtapasztaltabb elektrotechnikusa. Az általa kifejlesztett eszköz, amely akár napelemmel is működik, hő- és mozgásérzékelő szenzorok komplex jeléből állapítja meg a vadállatok jelenlétét és bekapcsolja a hang-, fény- vagy rádiójeles riasztóberendezést. Nagy területet nem lehet vele megvédeni, de egy 200–300 négyzetméteres esztenához elég lehet” – nyilatkozta Könczei Csaba, aki hozzátette: a berendezést több helyen fogják tesztelni.
Emlékeztetett: az elmúlt néhány esztendőben a háromszéki gazdáknak jelentős káruk származott a vadállatok, különösen a medvék támadásai miatt.
Szakemberek véleménye szerint Kovászna megyében a medvepopuláció meghaladja az 1300 egyedet, ami nagyjából kétszerese az optimálisnak.
A környezetvédelmi ügynökség megyei igazgatóságának adatai szerint 2017-ben a környezetvédelmi minisztérium 15, emberre is veszélyes medvére adott kilövési engedélyt, ebből tízet érvényesítettek Barót, Nagybacon, Zágon, Zabola, Előpatak és Árapatak környékén.
Gheorghe Neagu, az APM igazgatója azt nyilatkozta, hogy a napokban összesítik a 2017-es vadkárokat, számba véve a gyümölcsfákban, méhkaptárokban és a termésben okozott károkat is.

Agerpres

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek