Hárommillió lej az udvarhelyi utak javítására

158

Hárommillió lejt költ idén Szé­kelyudvarhely Polgármesteri Hi­vatala a város utcáinak javítására. Az áthaladó teherforgalom miatt folyamatosan javításra szoruló Orbán Balázs utca idén nem lesz újraalapozva, karbantartást húsvét utánra tervez a hivatal. Az elromlott villanyrendőröket megjavíttatják.

Hepehupás az Orbán Balázs utca. Hidegaszfalttal tömték be a gödröket, de az igazi megoldás egy új alapozás lenne Fotó: Lázár Emese

Aszfaltba harapott a tél idén is Székelyudvarhelyen. Ennek nyomát, az úttesteken tátongó, néhol kisebb kráternek is beillő gödröket az elmúlt napokban hidegaszfalttal tömte be az útjavítással megbízott ING Service Kft. A hidegkátyúzás során 5 tonna anyagot használtak fel, aminek tonnája 820 lejt kóstált, így összesen 4200 lejbe került a „gyorssegély” – tájékoztatott
Z. Nagy István, a városháza sajtóosztályának munkatársa.

Sem terv, sem keret
A város egyik leghepehupásabb és legproblémásabb szakasza a szombatfalvi részen található, ez a Szejkefürdő felé vezető úton levő Nicolae Bălcescu utca és Orbán Balázs utca útkereszteződése, amely a sűrű teherforgalom miatt folyamatosan terhelésnek van kitéve, ezért rendszeres felújításra szorul. A közel arasznyi mély gödröket nemrég betömték hidegaszfalttal, de a többtonnás kamionok súlya miatt ez csak újabb, bizonytalan ideig tartó kozmetikázást jelent. Ahhoz, hogy az úttest ne süllyedjen be a tehergépkocsik súlya alatt, masszív, új alapra van szükség. Erre azonban egyelőre sem megfelelő műszaki terv, sem pénzkeret nincs még.
Az Orbán Balázs utca teljes körű felújítása nem szerepel a 2018-as beruházási listán, de karbantartás és javítás is lesz, amihez várhatóan húsvét után fognak hozzá – közölte Z. Nagy.
Az év folyamán több, úgymond kritikus állapotban levő utca rendbetételét is tervezik. Hogy pontosan melyiket, azt a sajtóiroda munkatársa tételesen nem tudta felsorolni, de annyit közölt, hogy többek közt a szintén nagyon rossz állapotban levő Függetlenség sugárút felső szakaszának javítására is sort kerítenek. Az utcák modernizálására a tavalyról megmaradt 1,4 millió lejt és az idei költségvetésben erre a célra elkülönített 1,6 millió lejt, összesen tehát 3 millió lejt szán a hivatal.

A jelzőlámpák sem segítenek
Meghibásodtak és nem működnek a jelzőlámpák a terelőút és a Vásártér utca kereszteződésében, a villanyrendőrök hiánya miatt az elmúlt hónapban már több koccanásos baleset is történt, legutóbb március 24-én, szombaton ütközött össze két autó a kereszteződésben. Hasonlóképpen műszaki hibás a Fások utca–Bethlenfalvi út kereszteződésében található fényjelző számlálója is.
Ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a 2009–2010-ben felszerelt szemaforokat beszállító céget felszámolták és a forgalomszabályozó eszközök sincsenek garanciában. Az igazi megoldást a régi jelzőlámpák lecserélése jelentené, de erre nincs pénze a városnak, így egyelőre a szintén költséges, de a jelenleginél jóval biztonságosabb közlekedést garantáló javíttatás mellett döntöttek. Azt, hogy mikor működik majd újra a számláló és a jelenleg vakon pislogó jelzőlámpa, a sajtóiroda munkatársa nem tudta pontosítani.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek