Háromezer eurós támogatást kínálnak a termelőknek: Folytatódik a fokhagyma-program

34

Hektáronként legtöbb 3 ezer eurós (14 248 lejes) „de minimis” támogatást nyújt idén a mezőgazdasági minisztérium a fokhagymatermesztőknek – derül ki a szaktárca honlapján közzétett határozattervezetből.

Idén 7,5 millió lejt, azaz 1,58 millió eurót különítettek el a mezőgazdasági minisztérium saját költségvetéséből a fokhagymatermesztők támogatására. Ahhoz, hogy megkapják a „de minimis” támogatást, az igénylőknek legalább 3 ezer négyzetméteres területen kell fokhagymát termeszteniük és hektáronként minimum 3 ezer kilogrammos mennyiséget kell értékesíteniük, amit igazoló iratokkal kell bizonyítaniuk. Az igénylő gazdáknak ugyanakkor szerepelniük kell az illetékes önkormányzat gazda­lajstromában.
A jogszabálytervezet azt is leszögezi, hogy a megyei mezőgazdasági igazgatóságok képviselői a vegetációs periódusban ellenőrzéseket végeznek majd az érintett területeken. 2020-ban július 1. és november 20. között kell értékesíteni a terményt: a fokhagyma eladását bizonyító dokumentumokat pedig legkésőbb november 27-éig lehet benyújtani a megyei mezőgazdasági igazgatóságokhoz.
Az elmúlt években csaknem 20 százalékkal visszaesett Romániában a fokhagymatermés mennyisége: míg 2010-ben 67 ezer tonna termett, 2017-ben 55 ezer tonnát takarítottak be. Mindeközben jelentősen nőtt az import, hogy fedezni tudják a belföldi fogyasztást. 2017-ben Romániában 9974 hektáron termett fokhagyma, erről a területről 55 673 tonnát takarítottak be. A statisztikai adatok alapján a hazai lakosok évente átlagosan 155,9 kg zöldséget fogyasztanak, ebből 2,2 kilogrammot, azaz 1,41 százalékot tesz ki a fokhagyma.
2017-ben közel 6100 tonna fokhagymát importált az ország. Az uniós országok közül Hollandiából, Csehországból, Spanyolországból, Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Bulgáriából, az EU-n kívülről pedig Törökországból, Kínából, Egyiptomból és a Moldovai Köztársaságból érkezett a legnagyobb mennyiség.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek