Három városban lép színpadra a budapesti Vígszínház

Színházi „premier” Hargita megyében

122

Két előadását mutatja be a június 16–21. közötti időszakban a budapesti Vígszínház a három Hargita megyei színházban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson. A rangos fővárosi színház Márai-darabbal, valamint Arany János életét feldolgozó színpadi művel érkezik Hargita megyébe.

Kányádi Szilárd, Nagy Pál, Orbán Árpád és Albu István. Fővárosi élményben lehet részünk Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Orbán Árpád alpolgármester emlékeztetett a Vígszínház megyénk­beli turnéjáról a székelyudvar­helyi színházban tartott pénteki sajtótájékoztatón: a testvérvárosi szerződést 2016 novemberében írták alá a két település képviselői, de ez sohasem csak Udvarhely, hanem az egész Székelyföld támogatását jelentette és jelenti. Az együttműködés számos területre, így a kultúrára is kiterjed, és a székelyföldiekben megfogalmazódott az igény, hogy azt a sok kincset, amelyet a főváros nyújt, Székelyföldre is elhozzák.
Ennek nyomán Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója felvette a kapcsolatot a Budapest Főváros Önkormányzata által javasolt illetékesekkel, és elindult az egyeztetés arról, hogy melyik fővárosi színház milyen produkciót hozhatna el a megyébe. Nagy Pál a sajtótájékoztatón elmondta: a Csíki Játékszín és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is abszolút nyitott volt egy háromállomásos körút megszervezésére, majd arról is egyhangú döntés született, hogy melyik előadásokat hívják meg.
Az egyeztetések nyomán a Vígszínházzal sikerült véglegesíteni az együttműködést: a teátrum a Márai Sándor Hallgatni akartam (rendező: Marton László) és Vecsei H. Miklós: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila) című előadásokkal érkezik a három városba.
Nagy Pál azt is kiemelte: mindkét meghívott előadás a magyar irodalomhoz kötődik, így reményeik szerint a középiskolások is érdeklődnek majd a darabok iránt.
Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója rámutatott: a Hallgatni akartam című monodráma előadóját, Hegedűs D. Géza színművészt nem kell bemutatni a színházba járó közönségnek, hasonlóan Márai Sándort sem, akinek műve alapján készült az előadás. A Hallgatni akartam különlegessége, hogy Márai első, emigrációban írt, befejezett műve. A Kinek az ég alatt már senkije sincsen Arany János életszakaszait eleveníti fel, a rendező ifj. Vidnyánszky Attila neve pedig ugyancsak ismert a színház iránt érdeklődő közönség körében.
– Házhoz, illetve a megyéhez jön a színház, jelen esetben a Vígszínház, amely egyébként az Európai Színházi Unió egyetlen magyarországi képviselője. A kezdeményezést csak üdvözölni lehet, ilyen jellegű megmozdulásra még nem volt példa – fogalmazott Kányádi Szilárd.
Albu István, a Figura Stúdió Színház igazgatója a székelyudvarhelyi, a csíkszeredai és a gyergyószentmiklósi színházak közötti, több évtizedre visszanyúló, és egyre nagyobb méreteket öltő együttműködés fontosságát hangsúlyozta. A teátrumok egyrészt hosszú idő óta minden évadban bérletben játsszák egymásnál gyerekelőadásaikat több száz óvodásnak és iskolásnak, ezenkívül rendszeresen részt vesznek egymás fesztiváljain, az idei évadban pedig koprodukcióban készítették el Mike Leigh Abigail bulija (rendező: Barabás Árpád) című darabját.
– Sokat dolgoztunk azon, hogy a három Hargita megyei színház szoros és értékeket képviselő kapcsolatot hozzon létre, és úgy gondolom, hogy a Vígszínház ittléte mintha bónusz lenne – fogalmazott Albu István. Az igazgató nem hisz a véletlenekben, így szerinte az sem lehet véletlen, hogy két olyan produkciót láthatnak vendégül, amely szorosan kapcsolódik az irodalomhoz. – A nyelv az, ami összeköt minket, ugyanazt a magyart beszéljük, még ha kicsit másként is, mint Budapesten. A nyelv az, ami mindig meg fog nekünk maradni itt Székelyföldön, és a nyelven át a kultúra, amitől magyarok leszünk, magyarnak érezhetjük magunkat – részletezte.
A Vígszínház két nagyszínpadi előadása Csíkszeredában június 16-án és 17-én, Székely­udvarhelyen 18-án és 19-én, Gyer­gyószentmiklóson pedig 20-án és 21-én látható (első nap a Hallgatni akartam, második nap a Kinek az ég alatt már senkije sincsen). Jegyek már mindenik helyszínen kaphatók.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek