Három új tejhűtőtankot vásároltak

Növeli tejbegyűjtő kapacitásait a gyimesközéploki gazdaegyesület

101

A tejbegyűjtés könnyítése és a tárolási körülmények javítása érdekében három új, egyenként 300 literes tejhűtőtartályt bocsát a nagyobb szarvasmarha-állománnyal rendelkező gyi­mes­középloki gazdák rendelkezésére a Gyimes-völgyi Állattartó Gazdák Egyesülete.

Érkezik a reggeli fejés a gyimesközéploki tejbegyűjtőhöz. Újabb tartályokkal növelték a hűtő- és tárolókapacitásokat Fotó: Domján Levente

Három új tejbegyűjtő tar­tállyal gazdagította esz­közállományát a Gyi­mes-völgyi Állattartó Gazdák Egyesülete: az egyenként 300 li­teres űrméretű tejhűtőtankokat – leszállításukat követően – a jövő héten állítják szolgálatba azokon a gyimesközéploki farmokon, amelyek nagyobb tejelőállománnyal rendelkeznek – mondta el lapunk érdeklődésére László Jeremiás, az egyesület titkára. A tárolóedények vásárlásához szükséges összeg felét a gyimes-völgyi gazdaegyesület pályázati úton, másik felét saját pénzforrásaiból teremtette elő: az eszközök beszerzését – az őszi kiírásra beérkezett pályázat elbírálása nyomán – Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete 21 ezer lejjel támogatta – fűzte hozzá az egyesület titkára.
– A most vásárolt három tejhűtőtankot a nagyobb gazdákhoz szeretnénk kihelyezni, ugyanis e módon is segíteni kívánjuk a tej minél jobb minőségének megőrzését. E téren nagyon fontos, hogy a napi tejmennyiséget a nagyobb állományú gazdaságokban közvetlenül a fejés után mihamarabb visszahűtsék és az elszállításig megfelelő higiéniai körülmények között tárolják. A nagyobb tárolókapacitás eredményeként javul a begyűjtés hatékonysága is, így ugyanis a gazdáktól egyszerre tudjuk elhozni az esti és a reggeli fejésből származó tejmennyiséget. Nem muszáj érte naponta kétszer fordulni – fejtette ki László Jeremiás.
Gyimesközéplokon a tejtermelő gazdaságok többségéből a Gyimes-völgyi Állattartó Gazdák Egyesülete gyűjti be a tejet: jelenleg napi 4 ezer litert. E begyűjtött tejmennyiség negyedét a gyimesközéploki tejfeldolgozót működtető gazdaszövetkezetnek, többi hányadát pedig a csíkszeredai és a sepsiszentgyörgyi tejüzemet is birtokló Lactalis csoportnak értékesítik: utóbbi feltételeit ötéves keretszerződés szabályozza. A soron következő téli időszakra érvényes tejértékesítési árakról az egyesület még nem tárgyalt a felvásárlókkal, ám a cél továbbra is az, hogy a helyi egyesülettel együttműködő gyimesközéploki gazdák – a tej kezelésével járó költségek levonása után is – literenként legalább 1 lejes, de inkább afölötti tejpénz-bevételben részesüljenek.
László Jeremiás elárulta, a megyei önkormányzat vidékfejlesztési egyesületének pályázati támogatási lehetőségeivel – ha lesz – jövőre is szeretnének élni: a begyűjtött tejminták ellenőrzéséhez a korábban vásárolt mellé további tejminőség-vizsgáló készülékre lenne szükségük. Több ecomilk-készülékkel ugyanis felére, negyedére apadnak a tejminták ellenőrzésére fordított idő is, de – az idei kezdeményezést folytatva – további tejhűtőtankokat juttatnának a jelentősebb tejtermelő gazdaságokba is.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek