2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Három tucat gyermek tanul angolul

Egy amerikai és egy angol lány, illetve egy mexikói fiú és csíkszeredai önkéntesek tanítják angolul a gyermekeket Csíkszentsimonban.

Nyelvtanulás gitárral, fuvolával. Az érdeklődés jelentős, újráznak
Nyelvtanulás gitárral, fuvolával. Az érdeklődés jelentős, újráznak

[dropcap]A[/dropcap] Care2Travel Egyesület tagjai és önkéntesei Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) segítségével tartanak angol nyelvtábort Csíkszentsimon­ban 32 gyermeknek. Éppen egy angol dalt tanultak a táborozók, amikor megérkeztünk a helyi iskolába: fuvola és gitár kíséretében énekelt az egyik csoport.
– Az önkéntesekkel dolgozó Care2Travel nemzetközi szervezetnek a világ több pontján is van kirendeltsége, így Csíkszeredában is. Rajtuk keresztül jelenleg egy mexikói fiú, egy angol és egy amerikai lány érkezett hozzánk – a program lehetőség számukra, hogy megismerjenek otthonuktól különböző helyeket, hagyományokat, betekintést nyerjenek más kultúrákba. Cserében segítenek a helyi gyermekek fejlődésében, nyelvtanulásában. A tábor résztvevői angol énekeket tanulnak, lefordítják a szöveget, amiből megtanulhatnak szavakat, ezenkívül vannak csapatjátékok, ismerkedés, kézműves-tevékenységek, mint például maszk- és zászlókészítés. Ebédszünet után hasonló tevékenységekkel folytatjuk. A gyermekeket korosztály szerint három csoportba osztottuk. Mivel túljelentkezés van, jövő héten ismét megszervezzük a programokat – tudtuk meg Kedves Pétertől, a Care2Travel egyik tagjától
Mivel a külföldi önkéntesek egyáltalán nem beszélnek magyarul, mellettük vannak helyi önkéntesek is, akik segítenek a gyermekekkel való kommunikációban, fordítanak.
– Én harmadik éve önkén­tes­kedek az egyesületnél, ez a negyedik tábor, amin részt veszek. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, elképesztően jó érzés, amikor a gyermekek pár nap alatt megkedvelnek minket, mintha már évek óta ismernének – én ezért csinálom. Ezenkívül azt vettem észre, hogy amikor jelentkeztem nyári munkákra és beleírtam az önéletrajzomba az önkéntes tevékenységemet, az előnyt jelentett – számolt be az egyik helyi önkéntes.
Carlos, a mexikói önkéntes is megosztotta velünk érzéseit.
– Jól érzem magam itt, Mexikóhoz képest itt minden olyan nyugodt. Az önkéntes munka remek lehetőség, hogy mindig más helyeket, embereket ismerjek meg – közölte az önkéntes nyelvtanár.
Kozma István, a CSTIT elnöke rámutatott, másodjára szerveznek közös tábort a Care2Travellel, az első Csíkszentdomokoson volt.
– Vannak hasonló táborok, ahol európai önkéntesek tanítanak, a mi táborunk abban tér el ezektől, hogy Amerikából is érkeztek önkéntesek. Az oktatást ők biztosítják, mi pedig gondoskodunk a többiről. A polgármesteri hivatalnak a szálláshelyet, a tábor helyszínét pedig Lőrincz Zoltán iskolaigazgatónak köszönhetjük.

Györffy Ibolya

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb