Három torna, négy győzelem

147

Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában is U13-as csapatok léptek pályára az elmúlt hétvégén a hazai korosztályos országos bajnokságban, a VSK Csíkszereda U16-os lánycsapata Sepsiszentgyörgyön szerepelt. A megyeszékhely U18-as fiúcsapata tegnap elutazott Bécsbe, ahol egy rangos nemzetközi tornán vesz részt a Vita András által irányított gárda.

Százszázalékosan zárták a fehér mezes csíkiak a hétvégi tornát Fotó: László F. Csaba

Három megyebeli csapat lépett pályára az elmúlt hétvégén a hazai kosárlabda-bajnokságban, két gárda hazai körülmények között szerepelt. A legnagyobb meglepetést a VSK Csíkszereda U13-as fiúcsapata okozta.
Pénteken egy, szombaton két találkozót rendeztek az Erőss Zsolt Arénában az U13-as fiúbajnokság helyosztó VI-B csoportjának harmadik, utolsó tornáján. A péntek délutáni mérkőzésen a Kolozsvári U-BT II. könnyedén nyert a sereghajtó Dévai Cetate ellen, amely eddig csak egyszer tudott győzni, azt is a zöldasztalnál a VSK Csíkszereda ellen. Ugyanis a csíkiak a második tornán csak kilenc játékossal tudtak kiállni a tíz helyett, így a játékvezetők el sem kezdték a mérkőzést. Szombaton a csoportelső kolozsváriak nagyon hamar tízpontos előnyre tettek szert a VSK elleni meccsen, ez az előny állandósult és sokáig úgy tűnt, behozhatatlan lesz a hátrány Vita András csapatának. Ám a harmadik negyed végére összekapták magukat a csíki fiúk, majd az utolsó játékrészben már ők vezettek tíz ponttal, a végén a kolozsváriak ugyan faragtak hátrányukból, de végül a VSK fontos győzelmet aratott.
– Az idény legjobb tornáját zártuk, eddig még csak megszorítani sem tudtuk Kolozsvárt. Rosszul indult a meccs, hamar elhúzott az ellenfél, és amikor sikerült faragni hatra a hátrányt, újabb hibák következtek és visszaállt a tízpontos kolozsvári előny. Viszont a nagyszünet után úgy láttam, a gyerekek is érezték, meg lehet a meccset nyerni, ez pedig fordulópont volt. Az utolsó negyed álomszerűre sikerült, noha az utolsó percekben visszavettünk a tempóból, de végül, nagy örömünkre megnyertük a meccset – nyilatkozta lapunknak Vita András, a VSK edzője. A torna utolsó találkozóján magabiztosan játszott és könnyedén nyert a Dévai Cetate ellen a VSK Csíkszereda, így a csoport második helyén zárt. A folytatásról a VSK edzője azt mondta, várják a szakszövetség döntését.
– Remélem, hogy a héten eldől, melyik csoportba sorol a szakszövetség, de ahogyan a többi csoport eredményeit láttam, galaci, bukaresti és pitești-i ellenfeleink lesznek – mondta Vita.
Az U13-as lánybajnokságban az ISK Gyergyószentmiklós házigazdaként lépett pályára a hétvégén. A gyergyóiak a sereghajtó kolozsváriakat 39 pontos különbséggel győzték le, szoros meccset játszottak az éllovas bukarestiekkel, de veszítettek, ahogyan a második Craiova csapatával szemben is.
Az U16-os lánybajnokságban a VSK Csíkszereda Sepsiszentgyörgyön játszott, Nagy Kinga Katalin és Endes Tünde tanítványai egy találkozót, a csoportelső házigazdák ellen nyertek, két mérkőzésen pedig vesztesen hagyták el a pályát.

Bécsben játszanak
Tegnap elutazott Bécsbe a VSK Csíkszereda U18-as fiúcsapata, ahol a Húsvét-kupa nemzetközi tornán vesznek részt Vita András tanítványai. A tornát hat korosztály számára írták ki, amelyen összesen 404 csapat vesz részt. Az U18-as korosztályban 44 csapatot nyolc ötös és egy négygárdás csoportba sorolták, a csíkiak a C jelű ötösbe kerültek, ahol az olaszországi Aurora Basket Jesi, a német Baskets Vilsbiburg és a BC Gelnhausen, valamint a bécsi Timberwolves lesz az ellenfelük. A csoportoktól az első kettő és a hat legjobb csoportharmadik jut a kieséses körbe. A torna ma kezdődik és szombaton ér véget.

Eredmények
U13, lányok. Elődöntő II-­A csoport, 2. torna (Gyergyó­szent­miklós): ISK Craiova – ISK Gyer­gyó­szentmiklós 66:46, ISK Gyer­gyó­szentmiklós – Galactica Kolozsvár 71:32, Bukaresti Olimpia – ISK Gyergyószentmiklós 46:37. A csoport állása: 1. Olimpia 12 p. (6/0), 2. Craiova 10 p. (4/2), 3. ISK Gyergyószentmiklós 8 p. (2/4), 4. Galactica 6 p. (0/6).
U13, fiúk. Helyosztó VI-B csoport, 3. torna (Csíkszereda): Kolozsvári U-BT II. – VSK Csíkszereda 62:67, VSK Csíkszereda – Dévai Cetate 81:46, Kolozsvár – Déva 112:31. A csoport állása: 1. Kolozsvár 11 p. (5/1), 2. VSK Csíkszereda 9 p. (3/3), 3. Déva 7 p. (1/5).
U16, lányok. Elődöntő D-B csoport, 1. torna (Sepsiszentgyörgy): ISK Nagy Mózes Kézdivásárhely – VSK Csíkszereda 54:51, VSK Csíkszereda – ISK Nagyszeben 48:62, VSK Csíkszereda – ISK Sepsiszentgyörgy 69:64. A csoport állása: 1. Sepsiszentgyörgy 5 p. (2/1), 2. Kézdivásárhely 5 p. (2/1), 3. Nagyszeben 4 p. (1/2), 4. VSK Csíkszereda 4 p. (1/2).

Kopacz Gyula

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek