Három színház bulijára készülhetünk

Közös nyelven megszólaló koprodukció

94

Hargita megye három színházának koprodukcióját mutatják be pénteken, január 11-én, Gyergyó­szentmiklóson. Barabás Árpád rendezésében Mike Leigh Abigail bulija című darabját viszi színpadra a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, illetve a Csíki Játékszín. A bemutatót megelőző tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott: fontos kihasználni az egyedülálló helyzetet, hogy ötven kilométeres körzetben három színház is létezik, és elindítani olyan folyamatot, amely ezek együttműködéséről, közös munkájáról szól.

Sajtótájékoztatón ismertették az együttműködést. Fontos előrelépés Fotó: Kertész László

Már korábban elindították a megyénk három színházának együttműködését célzó törekvéseket, az Abigail bulija pedig újabb lépcsőfokot jelent – mutattak rá, mondván, jelen pillanatban az együttműködés alapjainak megteremtésén kell dolgozniuk, ami nem bizonyul egyszerű küldetésnek, hiszen három különböző profillal rendelkező társulatról beszélünk.

Együtt lépni előre
A darab rendezője, a gyergyó­szentmiklósi származású Barabás Árpád – aki egyébként a Tomcsa Sándor Színház színművésze – rámutatott, elsősorban színésznek tartja magát, emellett pedig azért rendez, mert vannak ötletei, amelyeknek kivitelezéséhez helyet biztosítanak.
A rendező kifejtette: a darab a színészt helyezi az előadás középpontjába, a koprodukció ténye pedig külön örömmel tölti el. Mint mondta, annak idején némi versengést, illetve buta összehasonlításokat tapasztalhattunk a három társulat között, és senki nem hívta fel a figyelmet, hogy ez nem helyes.
– Kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy ötven kilométeres körben három színház is van, így miért ne foghatnánk össze? – tette fel a kérdést Barabás Árpád. Hozzáfűzte: a nézőknek is jót tesz, hogy a megszokottak mellett más színészeket is látnak, ha pedig maga a végtermék, az előadás is élvezhető, akkor még inkább megéri együttműködni.
– Fontos, hogy mindhárom színház az érték létrehozására törekszik, és nem csak le akarja tudni az előadásait. Véleményem szerint ez jelenti a közös munka alaphangját – hangsúlyozta a Figura Stúdió Színház igazgatója, Albu István. A Csíki Játékszín vezetője, Kányádi Szilárd megjegyezte: Abigail bulija igazából három színház buliját jelenti.

Beletalál a hétköznapokba
A szöveget, illetve magát a darabot illetően Deák Katalin dramaturg kifejtette: a történet arról szól, hogy egy házaspár egy másik házaspárt, illetve egy egyedülálló anyát hív meg magához, a szereplők között pedig ha nem is túlnyomóan, de a műveltségbeli különbségek is megjelennek.
A darab szerzője, Mike Leigh népszerű filmrendező, aki színházi rendezőként kezdte a pályafutását, művei középpontjában pedig főként az emberi kapcsolatok állnak. Az ötszereplős stúdióelőadáson egyébként Bartha Borókát, Kozma Attilát, Szilágyi Mírát, Vass Csabát, illetve Máthé Annamáriát láthatjuk színpadon, a díszlettervező Szűcs-Olcsváry Gellért, míg a jelmezek Török Réka munkáját dicsérik.
– Rafináltan, mégis nyersen beletalál a hétköznapokba, ugyanaz történik, mint bármelyik házibuliban – fogalmazott Kozma Attila, a Játékszín művésze. A többi színész azt emelte ki, hogy élményt jelent együtt dolgozni azokkal, akikkel eddig még nem álltak ugyanazon színpadon.
A darab bemutatóját január 11-én, péntek este 7 órától tartják, 12-én szombaton, majd pedig 19-én, szintén ebben az időpontban lesz megtekinthető Gyer­gyószentmiklóson. Hosszú távra terveznek a darabbal, így természetesen Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában is láthatja majd a nagyérdemű.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek