Három nap

83

Mint minden új könyvet, az ajándékba kapott Bauer Barbara: Porlik mint a szikla című kötetét is kezembe vettem, beleolvastam, megtetszett. Amanda a fiatal, tehetséges lány Budapest mellől egy kisvárosból elindul Erdélybe múltja nyomait felkeresni. Kolozsvárra megérkezve este egy kocsmába tért be, ahol a két bárpultos lánynak elmesélte utazásának okát. Új ismerőseitől búcsút véve, egyik bároslány a következő tanáccsal látta el: „Az út, amelyiken elindultál – mutatott a mellkasára, majd a nyitott tenyerét ott felejtve mélyet sóhajtott. Fontos, hogy figyelj. Ne siess. Ülj le, nézz körül. Adj magadnak időt. Érkezz meg. (…) És akkor se csodálkozz, ha sokkal többet találsz, mint amiért jöttél”. Elgondolkodtam ezeken a mondatokon. Nagyböjt van, az a bizonyos negyven szent nap… ebben az időben nagyböjti háromnapos lelkigyakorlatok, elmélkedésekkel egybekötött triduumok vannak templomainkban, lelki napok, találkozók különböző formái. Arra gondoltam, hogy a fentebb idézett mondatok a háromnapos lelkigyakorlatok mottói is lehetnének. Figyelj, ne siess, ülj le, nézz körül, adj magadnak időt a megérkezésre, érkezz meg – és többet fogsz kapni, mint amiért jöttél. Isten nagyobb ajándékban fog részesíteni, mint amit vársz, csak biztosítani kell az utat, a szív útját. A lelkigyakorlatra való lelki felkészülésnek a kulcsszavai.
Hallom a templomi hirdetésben, olvasom a plébániai értesítőben, internetem vagy újságból, vagy egyszerűen valaki tudatja velem az ismerőseim közül, hogy a plébániatemplomban, amelyhez tartozok és kötődök, nagyböjti lelkigyakorlat van három napon keresztül. Megmozdul bennem valami, legbelül, hogy jó lenne részt venni, elmenni és elcsendesedni, ebben a pillanatban ne állj ellen a jóra való kísértésnek. Ezzel már meg is kezdődött a távolabbi előkészület a lelkigyakorlaton való részvételnek. Már otthon, mielőtt elindulok, figyelek, időt szánok rá, megerősítem elhatározásomat és hálát adok az indíttatásért.

Egyedül vagy társaságban megérkezzek időben a templomba, szánjak időt a megérkezésre, a testemmel együtt a lelkem is érkezzen meg, adj időt a megérkezésre, azt is jelenti, hogy időben indulok el és időben érkezek a templomba. Így fogom megérezni, hogy Isten valóban jelen van, megszólít. Szembesít életem valóságával, aki és ami vagyok, „mert az ember annyit ér, amennyit Isten szemében ér, és semmivel sem többet” (Assisi Szent Ferenc), de hozzátehetjük, hogy semmivel sem kevesebbet. Szembesülök legmélyebb vágyaimmal, ugyanakkor azzal is, hogy hol állok ellen az Istennek, hol térek ki a rám vonatkozó akarata elől, de mindezek ellenére mély béke tölt el, és elkezdődik a szentmise. Ne azon gondolkozzak, vajon milyen lesz a prédikáció, jobb vagy kevésbé jó, mint az előző években, hanem teljes valómmal kapcsolódjak be a szentmisébe, az énekekbe és szövegekbe. A lényeg, hogy a jelen helyzetben, amiben éppen vagyok, szolgáltassam ki magam az Istennek, hagyjam magam vezetni. Isten működni fog, úgy ahogy elképzeltem, vagy éppen egészen másképp, mint ahogy én előre megfestettem magamnak. Bocsátkozzam bele abba, hogy a szentmise szövegein, a Szentírás szavain, a lelkigyakorlatot vezető elmélkedésein keresztül mit akar üzenni Isten, mi az az igazság, amelyre el akar vezetni a történelemben szabadon cselekvő Isten. Megtapasztalva a kiengesztelődés szentségében Isten irántam viseltető szeretetét és irgalmát, részesülve a legszentebb áldozatban, ne hagyjam el a szentmise záróáldása és a befejező ének után a templomot. Ahogy a megérkezésre időt szántam, hagyjak kis időt a templomból való távozás előtt magamnak. Mi az az igazság, amire Isten rávezetett, és álljon ott az érzés, hogy több teret adok Istennek az életemben, a hétköznapokban is. Hassa át ezen érzés a tetteimet, engedjem, hogy Isten alakítson. A háromnapos lelkigyakorlatból tarts meg olyan elemeket, amelyek sokat adtak neked, ezzel folytasd mindazt, ami a három nap alatt elkezdődött bensődben. A lelkigyakorlat alatt növekszik bennem az Isten utáni vágy, akkor életem új ízekkel fog gazdagodni, az isteni élet, az isteni szeretet zamatával. Lassan megértjük azt, ami a korai remetéket, szerzeteseket lebilincselte és imaútjukon végigkísérte, hogy az ima, az Istennel való intenzív kapcsolat által teljes, kiegyensúlyozott emberekké váltak és felfedezték az Istentől kapott istenfiúi méltóságukat.
Mindig légy ott, ahol vagy. Halld meg, amit mondanak. Lásd, ami körbevesz. Érezd, ami megérint. Éld át a pillanatot. – Meglásd, többet és jobbat fogsz kapni, mint amire vágytál és számítottál.

Urbán Erik OFM

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek