Három működtetője lesz az inkubátorháznak

73

Hargita Megye Tanácsa, a szé­kelyudvarhelyi és az oroszhegyi önkormányzat közösen hoz létre egy, az udvarhelyi inkubátorházat működtető társulást.

Háttéregyeztetés – az inkubátorház előterében. Hárman lehetnek a működtető „ADI”-ban
Háttéregyeztetés – az inkubátorház előterében. Hárman lehetnek a működtető „ADI”-ba

A Székelyudvarhelyen a megyei tanács finanszírozásával felépült Hargita Business Center – a kezdő vállalkozásokat „felnevelő” inkubátorház működtetését vállalja a Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely és Oroszhegy község önkormányzatának partnerségével létrehozott Közösségi Fejlesztési Társulás.
A II. Rákóczi Ferenc utcában már elkészült az udvarhelyi és környékbeli kezdő vállalkozásokat befogadó, az induláshoz és működéshez megfelelő infrastruktúrát biztosító innovatív gazdaságfejlesztési központ. Az udvarhelyi önkormányzat egy márciusi tanácsülésen döntött arról, hogy beszáll a vállalkozói inkubátorház működtetésébe. Az előzetes tárgyalásokat követően ezt a döntést az április 15-i, pénteki azonnali tanácsülésen határozatban is megerősítették. Az egy módosítással elfogadott tanácsi határozat értelmében a város vállalta, hogy 1000 lej törzstőkével belép a Hargita Business Center Közösségi Fejlesztési Társulásba. A tanácsülésen elhangzott: Udvarhely hét évig vállalt részt a működtetésben, azzal a feltétellel, hogy ezt követően a városé lesz az épület. A tanácsülésen megszavazták, hogy az udvarhelyi önkormányzatot Puskás Katalin, a városháza technikai igazgatósága közbeszerzési osztályának alkalmazottja és Puskás Emese, a fejlesztési osztály munkatársa képviseli a közösségi társulás vezetésében.
A társulásban való részvételről a megyei tanács e hónap 18-án határoz. Az oroszhegyi önkormányzat 21-én hoz határozatot – mondta Bálint Imre Elemér polgármester, akitől arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy miért vállalták a partnerséget?
– Furcsán hangzik, de megítélésem szerint nincs nehéz dolgunk. Itt évszázadok óta ez a maroknyi népünk a megmaradásért harcol, küszködik. Szerintem ez irányú sikereink mindig akkor voltak, amikor az önrendelkezési szándékunkban valamiféle kézzel fogható, belső indíttatású, de a különböző helyzetekhez rendelhető gyakorlatokkal összhangot sikerült összekovácsolni. Nos, azt kell megértse mindenki, hogy helyzet van. Önrendelkezés kedvező gazdasági környezet nélkül nincs. Azt pedig csak mi tudunk csinálni magunknak. Kezünkben van most ez a vállalkozásfejlesztési intézményi eszköz, összhangban rendeljünk melléje szakmai tudást, rázzuk fel a fiataljaink kedvét, biztosítsunk egy vonzó és megbízható vállalkozói környezetet, hogy az eredmények munkahelyeket jelentsenek és szülessen meg a székelyföldi gazdasági konszolidáció. A vidék nem létezhet a város nélkül és fordítva. Paradigmaváltásra van szükség: a globalizálódó idegen hatásokra rossz értelmezésben polgáriasodik a vidék, hát ne kérkedjen vele, a város pedig emelt fővel vállalja fel vidéki jellegét, mert így tud gazdasági húzóerővé válni. Azért vállalja Oroszhegy Önkormányzata a közreműködést, hogy segítsen az összhang megkeresésében. Ha sikeres lesz az üzleti inkubáció, és a gazdaság valamekkora mértékű erősödését szolgálja, már a következő lépés megléphető az önrendelkezés felé egy erős, széles körű újragondolt „társadalmi inkubáción” keresztül. Nos, mi ebben akarunk partnerek lenni – adott komplex magyarázatot az elöljáró.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek