Három év múlva visszakapja régi fényét a Henter-kúria

208

Hosszú és hiábavalónak tűnő munka után végre zöld utat kapott Csíkszentimre önkormányzata ahhoz, hogy a 2011 óta tulajdonában lévő Henter-kúriát és a hozzá tartozó kápolnát restaurálja. A Regionális Operatív Programban elnyert uniós pénzekből várhatóan 2020 végére kell újjáépülnie a nemesi udvarháznak, amelynek több funkciót is szán az önkormányzat.

Fülöp Kinga alpolgármester a látványterveket mutatja. Valósággá válhat a csíkszentimrei álom Fotó: László F. Csaba

Az épület udvarának restaurált kapuját a múlt hónapban adták át, az ünnepségen a felszólalók csak reménykedtek abban, hogy egyszer majd a hozzá tartozó uradalmi ház is régi fényében tündökölhet. Akkor talán senki sem gondolta volna, hogy ennek első lépését néhány héten belül meg is teszi az alcsíki önkormányzat, és aláírja a finanszírozási szerződést a gyulafehérvári elbíráló bizottsággal.

Rögös út vezetett idáig
A szerződés megkötéséhez hosszú és rögös út vezetett, Fülöp Kinga alpolgármester beszámolt a Hargita Népének a küzdelmekről, amelyeken keresztülmentek, amíg eljutottak idáig. Az önkormányzat még 2011-ben vásárolta meg a kúriát két tulajdonosától – az egyháztól és egy magánszemélytől – azzal a céllal, hogy az ne váljon az enyészetté. Már akkor állapotfelméréseket végeztek az épületen, amely alapján megterveztették a felújítást is.
– A tervek elkészítésekor kerestük azokat a lehetőségeket, amelyeknek segítségével a tervek megvalósulhatnak, hogy ne csak kidobott pénz és papírhalmaz maradjon belőle. Nem sok esélyünk volt akkor: próbálkoztunk a magyar kormánynál, felmerült adománygyűjtés szervezésének a gondolata is, illetve pályáztunk a Norvég Alap műemlékeket támogató kiírásán is, sikertelenül. Utóbbiról éppenhogy lecsúsztunk – mesélt az elmúlt évek erőfeszítéseiről az alpolgármester.
Időközben az önkormányzat saját költségére ideiglenesen befödték az épületet, hogy az időjárás viszontagságaitól valamelyest védjék. Ekkor döntötték el, hogy az udvar díszes kapuját külön restaurálják, ugyanis azt saját költségvetésből is meg tudták valósítani. Mielőtt nekifoghattak volna, 2015-ben vihar következtében beszakadtak a kapu boltívei, valamint az épület födémjének fel nem újított része is beomlott.

Többfunkciós épület lesz
Ebben az évben dőlt el az is, hogy a Regionális Operatív Programban nemcsak városok, hanem községek is pályázhatnak. A kiírás pontozási rendszerében múzeumfunkciókat kellett az épületnek adniuk, továbbá hulladékgazdálkodási, természetvédelmi szempontból is meg kellett felelniük bizonyos követelményeknek, ebben a Natura2000 csapata volt a község segítségére. Az Olt árterének növényzete és állatvilága is figyelmet kap tehát majd valamilyen formában a megújuló épületben.
– Ez végül is nem állt távol a Henter-családtól, mert az ártér az ő birtokuk volt egykoron, voltak saját halastavaik, vadászattal és gyümölcstermesztéssel is foglalkoztak. Tehát nem olyan távolság ez, mint ahogy elsőre gondoltuk. Ezenkívül helyi hivatásos mesterembereknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítunk majd a kúriában. A mesterembereknek már a pályázatban nyilatkozniuk kellett, hogy támogatják tevékenységükkel az udvarházat. A kúria és a kápolna barokk építészetét bemutató tárlat is helyet kap majd benne – mutatott rá Fülöp Kinga, hozzátéve, hogy az épületeken túl a kúria udvarát is rendeznék, parkosítanák, gyümölcsfákkal ültetnék be úgy, ahogy a régi leírásokban szerepel. A végső cél, hogy a Henter-család életvitelét ismertessék, és hogy turisztikai szempontból is vonzóvá tegyék a falut, ahová a nemrég restaurált kapu miatt már érezhetően többen látogatnak el.

Csak minden menjen a rendes kerékvágásban
Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a tervek elkészítése, majd a kivitelezés meghirdetése előtt nem nyújtanak be óvásokat, mivel az nagyban hátráltatná az udvarház felújítását. Ugyanakkor az engedélyeztetési folyamatnak is zökkenőmentesen kellene haladnia, ezért a Regionális Operatív Programban jártas cégekkel kötnének szerződést minden szakaszban.
– Nagyon sokrétű munka áll tehát előttünk, a szerződés aláírásával leesett a szívünkről az a kő, hogy lesz-e pályázat, de most tovább görgetjük magunk előtt azt a sziklát, hogy minden a legnagyobb rendben megy-e majd. A szerződés aláírásával újra rengeteg munkánk lesz, ütemes az elvárás, és minden egyes lépést engedélyeztetnünk kell Gyulafehérváron. Ez azt jelenti, hogy minden iratot el kell oda vinnünk személyesen. Időközben pedig imádkozunk, hogy az épület állapota ne romoljon tovább, ne legyen nagy tél, és maradjanak épen a falak – fejtette ki az alpolgármester, aki szerint legkorábban 2019 tavaszán kezdődhet el a renoválás, és a szerződés szerint 2020 decemberére kell befejeződnie. A végső határidő bizonyos esetekben hosszabbítható.
A pályázat összértéke 5,56 millió lej, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 5,42 millió lej. Csíkszentimre önkormányzatának mintegy 150 ezer lej önrészt kell befizetnie, amely kevesebb, mint a kapu restaurálásának értéke volt.

Márk Boglárka

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.