Harmónia gyerekek és lovak között

Lovasterápia Gyergyószentmiklóson

172

Idén is folytatja tevékenységét a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány. A lovasterápiás programok elsősorban krónikus betegségben szenvedő, illetve fogyatékkal élő gyermekek számára jelentenek fejlődési lehetőséget, immár ötödik éve. A Hargita megyében egyedülálló tevékenységet folytató alapítvány LÓbarát programjára május 15-ig lehet jelentkezni.

A módszer lényegét a ló elfogadó jelenléte adja, háromdimenziós mozgásával fontos szerepe van a mozgásfejlesztésben. A ló hátán ülve nagyon sok izomcsoportot lehet megmozgatni, vagy akár ellazítani, emellett sok fizikoterápiás ingert is kap a gyermek – sorolja a módszer előnyeit Gáll Katalin pszichológus, lovasterapeuta, az alapítvány vezetője.
A Salvator Alapítvány öt évvel ezelőtt kezdte tevékenységét: pályázati forrásokból indítanak terápiás foglalkozásokat, elsősorban krónikus beteg és fogyatékkal élő gyermekeknek, de harmadik éve tanulási zavarokkal küzdő és egészséges kicsiknek szóló programjaik is vannak.
– A tanulási zavaros egyéneknél a lovasterápia hatására képességek alakulnak ki, amelyek segítségével megtanulja, amit addig nem tudott. A terápiákon a ló nem eszköz, hanem munkatárs, igazából ő hozza a módszer lényegét, szépségét: megtartó szeretettel ott van a gyermek mellett – mondta el a Hargita Népe érdeklődésére Gáll Katalin.
A LÓbarát programot 2 és 18 év közötti gyermekek vehetik igénybe, a jelentkezések függvényében. Előnyt élveznek azok, akik a korábbi években már elkezdték a terápiát, de összesen 15 gyermeket tudnak fogadni. Az alapítvány további két pályázat elbírálását is várja, amennyiben pozitív visszajelzés érkezik, elkezdődhetnek a Patás barát, valamint a Manó programok is, amelyek tanulási zavarral élő, illetve egészséges gyermekekkel való foglalkozásokat jelentenek majd.
A Salvator Alapítvány munkájának fontos része az is, hogy kapcsolatot teremt: a foglalkozásokra érkező egészséges, illetve fogyatékkal élő gyermekek és családjaik találkoznak egymással. Ezáltal pedig erőt és megerősítést kapnak egymástól, elismerést, hogy milyen emberfeletti munkát végeznek. Tavaly az Aranypatkó nevű program is lehetőséget adott az ilyen jellegű találkozásokra.
A lovas foglalkozások tavasztól őszig tartanak, az időjárás függvényében, hiszen szabadtéren zajlanak. Az alapítvány munkatársainak nagy álma, hogy felépíthessen egy fedett lovardát, ahol márciustól novemberig folyamatos lehet a munka.
Az érdekelt gyerekek szülei vagy jogi képviselői május 15-ig jelentkezhetnek a LÓbarát programra a salvatorgy@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0740–602106-os telefonszámon.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek