2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Harminckét terepjáró versenyzett

A vártnál jóval nagyobb népszerűségnek örvendett a Csíkszeredában rendezett Urban Off-road terepautós verseny. A viadalra előzetesen húszan neveztek, ám a helyszínen még egy tucat páros iratkozott, így összesen harminckét autós teljesítette kisebb-nagyobb sikerrel az épített pályát. Látványból nem volt hiány.

A „Kukac” által épített lipinka. A városi terepverseny leglátványosabb akadálya volt Fotó: László Róbert
A „Kukac” által épített lipinka. A városi terepverseny leglátványosabb akadálya volt Fotó: László Róbert

Először volt Csíkszereda házigazdája vasárnap egy Urban Off-road elnevezésű terepautós versenynek. A mozgalom még 2008-ban indult, akkor Kolozsváron két, Bukarestben egy hasonló viadalt tartottak, azt követően viszont senki nem próbálkozott városban terepautós versenyt szervezni. Farkas Lóránt viszont az Auto Club Pro-Motor Hargitával karöltve néhány hét alatt összehozta a versenyt, amelyre a szervezők szerint is óriási volt mind a nevezők, mind pedig a nézők részéről az érdeklődés.
A helyszín kiválasztása is remekül sikerült, a csíkszeredai Nagyrét utcában ugyanis több üres telek van, a talaj pedig a terepautózásnak kiváló, így Farkas Lóránt néhány ismerősével és barátjával közösen gyakorlatilag három nap alatt építette meg a pályát. – Igaz, hogy a pálya három nap alatt épült meg, de egy hónapja dolgozok azon, hogy minden rendben menjen. A farönkök kivágása és a helyszínre szállítása az én feladatom volt, kotrógéppel árkokat, gödröket ástunk és dombocskákat építettünk, az akadályok összerakásához betonelemeket is használtunk. De a sok munkának édes volt a gyümölcse, azt hiszem, mindenki elégedetten távozott a helyszínről – összegezte röviden a versenyt a főszervező.
Előzetesen húszan neveztek a csíkszeredai Urban Off-roadra, ám a helyszínen a verseny előtt újabb tizenkét terepautós érkezett és iratkozott be. A harminckét résztvevő még a szervezőt is meglepte. – Az igazság az, hogy én sem számítottam ilyen sok résztvevőre, de örülök, hogy ilyen népes volt a mezőny. Magasra tettük a mércét, viszont jövőben ezt túl kell szárnyalnunk – mondta Farkas, mintegy előrevetítve azt is, hogy a vasárnapi viadal nemcsak egy fellángolást, hanem hagyományteremtést is jelent. – Természetesen nem szeretnénk itt megállni, jövőben is tervezzük egy Urban Off-road megrendezését – tette hozzá a szervező.
A nézők számára is látványos volt a viadal, hiszen kis helyen könnyebb és nehezebb akadályokkal kellett megküzdjenek a terepautósok. A leglátványosabb talán a „Kukac” által épített lipinka volt, igaz, a viadal végéig az akadály nem bírta el a terhelést. A vasárnapi rendezvényen a közel másfél ezres közönség minden terepautóst megtapsolt, még azokat is, akik a tízperces szintidő alatt nem tudták teljesíteni a kijelölt pályát. A leggyorsabban a Tatár Zoltán és Fazakas Róbert párosnak egy Suzuki Samurai-jal sikerült teljesítenie a pályát, ők 2 perc és 19 másodperces idővel vették sikeresen az összes akadályt.
A versenyt támogatták: Csík­Auto Land, Tipographic, Fer­gus­son, Ilm-Com, Harbau, Salt Agroserv, Suzuki Hinode Service, Ironman 4×4 Romania, Pro ATV, WRT Parts, Amigo&Intercost, Para Farm, Metaltrend, Simó Bútor, Korax, Sigma Gum, Emercom, Ciuc Natur Radler, Mineral Quan­tum, Ferenc Levente. A szervező Farkas Lóránt ezúttal mond köszönetet mindenkinek, aki segítséget nyújtott az Urban Off-road lebonyolításában. – Külön kiemelném Szabó Attila és fia, Botond segítségét, valamint ifj. Ambrus József „Kukac”-nak külön köszönöm, hogy megépítette a lipinkát – mondta lapunknak a szervező.

A díjazottak
2000 cm3 alatti géposztály:
1. Tatár Zoltán–Fazakas Róbert (Suzuki Samurai), 2. Barabás Botond–Ráduly Levente, 3. Ráduly Levente–Barabás Botond (mindketten Suzuki Vitara).
2000 cm3 fölötti géposztály:
1. László Albert–Miklós Attila (Suzuki Vitara), 2. Bálint Zoltán–Borboly Márton (Mitsubishi Pa­jero), 3. Bálint Gellért–Borboly Márton (Toyota Land Cruiser).
Suzuki kategória: 1. Tatár Zoltán, 2. Barabás Botond, 3. Ráduly Levente.
Nyílt verseny: 1. Demény Sza­bolcs–Bencédi Magor (Mercedes G Proto), 2. Tutuianu Ro­bert–Vali Ciobanu (Toyota), 3. Bí­ró Antal–Nitescu Bogdan (Me­cedes G AMG).
A legfiatalabb versenyzőnek járó különdíjat Szabó Botond (Suzuki Vitara) kapta.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb