Harminc országból kétszáz kiállító

67

Az elmúlt héten, pontosabban március 6-án immár 88. alkalommal gyűltek össze az autóipar legnagyobb és legtekintélyesebb játékosai Svájcban, hogy megmutathassák magukat, illetve bemutathassák újdonságaikat. Egyébként köztudott, hogy a svájci seregszemle hagyományosan március első keddjén veszi kezdetét, amely az idei esztendőben március 6-ra esett. Az első két nap során a szakmabeliek, a piaci elemzők és a szakújságírók voltak a rendezvény vendégei, majd azt követően e hét végéig, azaz vasárnapig a nagyközönség számára tart nyitva a vásár.

Az év autója: Volvo XC40

Az autóipar talán legjelentősebbnek tartott rendezvényén az idén harminc ország mintegy kétszáz kiállítója van jelen. Ilyenképpen az új modellek és a tanulmányautók özönével szembesülhetünk. Az is igaz viszont, hogy az abszolút újdonságok tekintetében az elemzők szerint az idei kiállítás elmarad a tavalyitól. A kétszáz kiállító között nem szerepel az a rengeteg tunningcég, akik rendszeresen képviseltetik magukat ezen a seregszemlén és sokszor látványos megoldásokkal rukkolnak ki. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szakmabeliek szerint a Genfi Autószalon úgymond előrejelzést ad az autóipar jövőjéről is. Egy ilyen rendezvényről részletesen beszámolni igen körülményes lenne, már csak helyszűke miatt is. Ahogy mondani szokták, a bőség zavarával szembesülhet a Genfi Autószalonba ellátogató. A híradásokra alapozva megpróbáljuk felleltározni igen vázlatosan azon márkák „szereplését”, amelyek hazai viszonylatban nagyobb érdeklődésnek, illetve piaci részesedésnek örvendenek. Kezdenénk a hazai gyártmányú, de a Renault francia cégcsoport érdekeltségébe tartozó Daciával. A nagy premiert az új Duster bemutatójával a hazai gyártó már letudta, ilyenképpen pedig a Genfi Autószalonok ennek a babérjait igyekezhetnek jó eséllyel tovább aratni. Az autószalon megnyitását megelőző héten olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a Duster tekintetében a Renault egy különleges kiadással lepné meg a nagyérdeműt. Ez az értesülés nem igazolódott be, de valami valóságtartalma volt: franciaországi sajtóértesülések szerint ennek a modellnek készülőfélben van egy drágább és rafináltabb verziója, amelyet állítólag a nyár folyamán megrendezendő moszkvai autószalonban fognak bemutatni. Annak értékesítésére 2019-ben kerülne sor, de csak Oroszországban, ahol egyébként azt össze is fogják szerelni. 2020-tól kezdődően azt forgalmazni fogják, legalábbis állítólag Kínában és Dél-Koreában. Egyes franciaországi források szerint a Renault illetékesei még nem döntöttek arról, hogy ezt az új modellt forgalmazni fogják-e vagy sem Európában, lévén, hogy az a csoport másabb modelljeit konkurálná. Amennyiben mégis úgy döntenek, hogy forgalmaznák egyes európai országokban is, arra csak 2020 után kerülhetne sor, méghozzá a Dacia szignója alatt. Romániai vonzata lehet, legalábbis elméletileg a Ford részvételének is. Ezt annak okán állíthatnánk, hogy az elmúlt esztendő végén a craiovai autógyárban megkezdődött a Ford EcoSport összeszerelése. Ezt a modellt viszont a Ford nem állította ki a Genfi Autószalonban. De ott van az amerikai gyártónak, az Edge és a K+ frissített változata, ez utóbbi az Active változattal is bővülve.
Ahogy a Dacia, úgy a Renault sem rukkolt ki igazi újdonsággal. A kiállításon ott látható a frissítésen átesett Zoe modell, ugyanakkor a Renault jóvoltából újraélesztett Alpine márkának is ott van két verziója, a Pure és a Légende. A Renault illetékesei szerint elérhetőbb árú sport coupe-kal igyekeztek kirukkolni. A Skoda esetében sem beszélhetünk teljesen új modellekről, de ez nem azt jelenti, hogy hiány lenne újdonságokban. Ott látható a Genfi Autószalonban a frissített Fabia, a Kodiaq L&K és az Octavia RS is, alapból 245 lóerőre erősített Challenge Plus csomaggal karöltve. És ha már a Volkswagen csoportnál tartunk, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy sok újdonságot mutatnak be a spanyolok is. A Seatról van szó, amely bemutatta a hétszemélyes SUV-ját, a Tarracót, valamint a Leon Cupra R ST-t. Továbbá sorozatgyártású modellként ott van a standjukon a 300 lóerős Ateca is. Az Audi nagy újdonságának tartják a vadonatúj A6-ost, de az újdonságok közé sorolható az A7-es is, és szinte meglepetésszerűen megérkezett Genfbe a nyáron bemutatásra kerülő elektromos crossoverük is. A Volkswagen újdonsággal nem jelentkezik, csupán egy izgalmas „tanulmánnyal”, az elektromos önvezető I.D. Vizzionnal. A piaci elemzők egyébként furcsállják, hogy a világ egyik vezetőmárkája nem készült semmivel a svájci megmérettetésre. Említsünk meg még néhányat a „vadonatújak” közül: Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, a Mercedes Benz négyajtós AMG GT-je, a BMW X4 teljesen új modellje, a Jaguar első teljesen elektromos modellje, az I-Pace.

Az év autója
A hagyományoknak megfelelően az idén is a Genfi Autószalon egyik fontos eseményét képezte az Év Autója-díj átadása. Arra március 7-én került sor. Ezúttal a címért hét autó állt versenyben: az Alfa Romeo Stelvio, az Audi A8, a BMW 5-ös sorozat, a Citroen C3Aircross, a Kia Stinger, a Seat Ibiza, valamint a Volvo XC40. Ezt a toplistát már a tavaly november óta ismerhettük, s időközben ilyen-olyan tippelések is napvilágot láttak. Voltak olyanok, akik az első helyen „látták” az Alfa Stelviót, de olyanok is, akik a BMW 5-ös sorozatát. A befutó végül is némi meglepetésre a Volvo XC40 lett, amelyre a zsűri összesen 325 pontot adott. Ez magabiztos győzelmet jelentett, ugyanis a második helyezett Seat Ibiza attól messzire elmaradt a maga 242 pontjával, a harmadik helyre pedig, 226 ponttal a BMW 5-ös sorozata került. Amúgy a svéd Volvo (amely nem is olyan régen került kínai tulajdonba) legkisebb SUV-ját ötféle motorral dobták az elmúlt év őszén piacra, ami a fejlesztők szerint saját kategóriájában a legjobban felszerelt prémium SUV. Szakmabeliek szerint ennek a modellnek a tervezésekor egyértelműen a nagyobb XC60 és XC90 vezette a mérnökök ceruzáját akár a karosszéria, akár a Thor kalapácsát megidéző első lámpák vonatkozásában. Az utastérben szintén ez a két modell köszön vissza, a 12,3 colos TFT-kijelző, valamint a 9 colos infotainment-kijelző esetében egyaránt. Ami a motorválasztékot illeti: benzin üzemelésű lesz a 154 lóerős T3, akárcsak a 187 lóerős T4, illetve a 244 lóerős T5. Dízel üzemelésű pedig a 148 lóerős D3, valamint a 187 lóerős D4. Úgy tudni, hogy a jövőben várható lesz a hibrid és a teljesen elektromos meghajtású változat is. Egyébként az XC40 a múlt esztendő végén került forgalomba számos európai országban, de a leszállításra rendszerint várni kellett, várni kell. A legdrágább változata az összkerék-meghajtású D4, amely ára meghaladja a 40 000 eurót.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek