Harminc nappal meghosszabbítják a vészhelyzetet

Járványügyi intézkedések

147

A kormány a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról döntött keddi ülésén jelentette be Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

– A tegnapi 166 új eset után ma 250 új esetünk volt, illetve 10 halálesetünk egy nap alatt és az aktív fertőzöttek száma meghaladja a 4500-at. Emiatt a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítása mellett döntöttünk – jelentette ki Tătaru a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón. Ennek ellenére további korlátozásokat oldanak fel, fűzte hozzá.
– Szintén a mai ülésen több korlátozás feloldásáról is döntöttünk az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) határozata alapján – tette hozzá Tătaru. A miniszter a bölcsődék, óvodák nyár idejére való megnyitását és az after-school típusú tevékenységek elindítását említette meg és elmondta, a fitnessztermek is újrakezdhetik tevékenységüket, természetesen a megfelelő óvintézkedések betartásával. A bevásárlóközpontokban szintén fokozott kell legyen a figyelem, de a mozikat, étkezési részlegeket, játszóházakat még nem nyitják meg, hangsúlyozta. Beltéri istentiszteleteket és miséket is a hívők közötti megfelelő fizikai távolságtartás betartásával lehet tartani, a maszkviselés pedig kötelező, mutatott rá a miniszter. A szabadban végzett sportok esetében is kötelező a higiéniai szabályok és fizikai távolságtartás betartása.
– A magánjellegű beltéri eseményeket legtöbb 20 személy részvételével lehet megtartani, a kültérieket pedig legtöbb 50 személy részvételével – szögezte még le Tătaru. Hozzátette, a következő lazításokra július elseje után kerülhet sor, addig azonban szükség van az óvintézkedések és higiéniai szabályok betartására.

Agerpres / HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.