2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Harminc nap alatt nyolc fordulót tartanak az 1. Ligában

Huszonegy napnyi szünet után folytatódik a labdarúgó 1. Liga, az év első találkozóját – egy korábbról elhalasztott meccs pótlását – vasárnap játszották. A rövid téli szünet után erőltetett lesz a visszavágók sorozatának első része, hiszen ebben a hónapban nem kevesebb mint öt fordulót rendeznek. Az alapszakasz felénél a Bukaresti FSCB vezeti a tabellát az Universitatea Craiova és a Kolozsvári CFR előtt, a Sepsiszentgyörgyi OSK a negyedik helyről kezdte meg a visszavágók sorozatát.


Nem sokat pihenhettek az alapszakasz felét követően a labdarúgó 1. Liga csapatai: december 22-én rendezték a 2020/2021-es szezonban az őszi idény utolsó fordulóját, tegnap pedig elkezdődött a visszavágók sorozata. Az idei év első hazai hivatalos focimeccsét vasárnap este rendezték, a korábban a 10. fordulóból elnapolt Konstancai Viitorul – Nagyszebeni FC Hermannstadt találkozót pótolták, amelyet a tengerparti csapat 2–1-re nyert meg. Gyakorlatilag ez a találkozó zárta az őszi idényt.

A huszonegy napos pihenőt egy kemény tavaszi idénykezdés követ, hiszen a hónap hátralévő részében öt, február első hetén pedig két fordulót rendeznek, mi több, a következő harminc nap alatt a csapatok nyolcszor lépnek bajnoki mérkőzésen pályára. Erre az erőltetett menetre azért van szükség, mert az alapszakaszt április 10-ig le kell zárni ahhoz, hogy a rájátszást is be tudják fejezni május végéig.

Az alapszakasz első felének zárását követően nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kényelmes helyzetben lehet akárcsak egy csapat is. Az éllovas FCSB előnye mindössze két pont az Universitatea Craiova előtt és három a harmadik Kolozsvári CFR-rel szemben, a kincses városiak pedig négy egységgel vannak előrébb, mint a negyedik Sepsiszentgyörgyi OSK, amely két ponttal előzi meg az ötödik Academica Clinceni-t. A hatodik helyezettől a táblázat alsó feléig is sűrű a mezőny, egy-két pontra vannak a csapatok egymástól, sőt a sereghajtó is egy nyert mérkőzésnyire van az előtte állótól.

A fentiek fényében az alapszakasz második fele elég izgalmasnak ígérkezik, a következő egy hónap erőltetett menete pedig alaposan átrendezheti a tabellát. Az alapszakasz végén egyébként az első hat csapat a felsőházban kezdi el a rájátszást, ahol egy újabb oda-vissza kört játszanak a bajnoki címért, míg a 7–16. helyezett az alsóházban folytatja a küzdelmeket szintén oda-visszavágós alapon. Az alsóház utolsó két helyezettje – a 9. és 10. – búcsúzik majd az 1. Ligától, míg a 7. és 8. helyen záró csapat osztályozót játszik a 2. Liga felsőházi rájátszásának 3. és 4. helyén záró csapattal.

Azonban az alsóházi rájátszásnak van még egy tétje, hiszen az 1. és 2. helyen záró csapat döntőt játszik egymás ellen, ennek győztese pedig a felsőházi rájátszás utolsó európai kupaszereplést érő helyen záró gárdával mérkőzik meg a nemzetközi szereplésért. Az 1. Liga nyertese a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében kezdhet, míg a második és harmadik helyezett a Románia-kupa győztesével együtt az ősztől induló Európa Konferencia Liga második selejtezőkörében indulhat.

Mivel a Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK is kiesett a Románia-kupa-küzdelmekből és mivel mindkét gárdának az európai kupaszereplés a cél, így fontos volna számukra, hogy egyikük bajnok legyen, a másik pedig legalább a dobogón zárjon ahhoz, hogy esélye legyen ősztől a két erdélyi csapatnak a nemzetközi sorozatokban az indulásra.

Erőltetett menet

A Sepsiszentgyörgyi OSK tavaszi idénykezdése nagyon nehéz: Leo Grozavu csapata a második helyezett Universitatea Craiova otthonában szerepelt – a találkozó lapzártánk után ért véget –, szombaton pedig hazai környezetben lépnek pályára a Kolozsvári CFR ellen. A kincses városiak után az Astra látogat Sepsiszentgyörgyre, majd a háromszékiek utaznak Konstancára. A hónap utolsó előtti napján a FC Voluntari szerepel a székelyföldieknél, három nappal később az OSK Pitești-en játszik, majd a Politehnica Iași lesz a sepsiszentgyörgyiek vendége. A harmincnapos menetelést február 13-án a Dinamo elleni fővárosi meccsel zárja a Sepsi OSK.

Sorsoltak a kupában

Tegnap délben kisorsolták a 2020/2021-es Románia-kupa nyol­caddöntőinek párosításait, a találkozókat február 10-én, 13.30-tól rendezik, kivéve azokat a mérkőzéseket, amelyeket a televíziós társaságok közvetítenek. Ezek pontos menetrendjét a jövő héten készíti el a szakszövetség.

A Románia-kupa nyol­cad­dön­tőinek párosításai: Kolozsvári Uni­versitatea – Aradi UTA, Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Medgyesi Gaz Metan, Dunărea Călărași – Turris-Oltul Turnu Măgurele, Temesvári ASU Politehnica – Astra Giurgiu, Petrolul Ploiești – Politehnica Iași, Konstancai Farul – Chindia Târgoviște, Bukaresti Dinamo – Bukaresti FCSB, FC Botoșani – Universitatea Craiova.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb