Harminc év után ismét színpadon a Juhászlegény

187

Gyergyószéki amatőr színjátszók vitték ismét színpadra Török Rezső Juhászlegény című darabját, amelyet annak idején két alkalommal, 1968-ban és 1988-ban is játszottak Gyergyóditróban. A darab egyik szereplője, Gál-Pál László kifejtette: felkérésnek tesznek eleget azzal, hogy eljátsszák a művet, amelyet eddig hat helyszínen adtak elő. Jelenleg is gőzerővel folyik a munka, hiszen március 12-én, hétfőn a gyergyószentmiklósi közönség tekintheti meg az előadást.

Régi darab új köntösben. Visszatér a Juhászlegény Fotó: Kertész László

Mindkét alkalommal nagy sikert aratott annak idején az előadás Gyergyó­ditróban, az akkori előadók közül pedig Gál Imre zenész az, aki a jelenlegi feldolgozásban is színpadra áll – részletezte lapunknak Gál-Pál László. Tizenhárom szereplő és négy zenész kelti életre a darabot, legtöbbjük ditrói, de orotvaiak és szárhegyiek is vannak a csapatban. Hozzáfűzte, néhányan közülük az orotvai amatőr színjátszó csoport tagjai, így rendelkeznek némi tapasztalattal, ami mind a próbák, mind az előadások során sokat számít.
A szereplőválogatást illetően kifejtette: hosszú folyamat volt, hisz – énekes darab lévén – jó hangú emberekre volt szükség. Úgy gondolja, végül olyan csapat alakult ki, amely hűen tudja felidézni a régi előadások, a falusi életkép hangulatát. Gál-Pál László hozzátette: mivel igencsak összetett darabról van szó, a Figura Stúdió Színház egykori munkatársához, Tamás Anikóhoz fordultak segítségért, aki a rendezői teendőket látja el.
– Változik a díszlet, hisz a juhászlegény álma is megelevenedik a színpadon, majd ismét visszatérünk a valóságba. Szükségünk volt Anikó nénire ahhoz, hogy minőséget képviselve vegyük ezeket az akadályokat – fejtette ki, hozzátéve: amolyan romantikus vígjátéknak mondható az előadás, amelyen sokat nevethet a nagyérdemű.
Gál-Pál László elárulta, eredetileg a ditrói kultúrház felújítását követő avatóünnepségre hozták létre az előadást, azonban addig más településeken játsszák. Eddig Szárhegyen, Borszéken, Alfaluban, Csomafalván, Remetén és Csíkdánfalván léptek fel, hétfőn este 7 órától pedig a gyergyószentmiklósi művelődési ház színháztermében láthatják a Juhászlegényt az érdeklődők. Megjegyezte: belépőjegyet nem kell fizetni, hanem egy dobozt helyeznek ki, így mindenki lehetőségei szerint járulhat hozzá adományával az előadáshoz.
A továbbiakban március 18-án Szentegyházán, 24-én Parajdon, 25-én pedig Szovátán adják elő a darabot.

Kertész László

A cikk a Hargita Népe március 9-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek