Hárman az élen a főcsoportban

Nemzetközi sakkfesztivál Csíkszeredában

59

Befejezéshez közeledik a megyeszékhely hagyományos nemzetközi fesztiváljának klasszikus játékidejű versenye, melyet a Caissa Sakk Klub 1998 óta immár huszonkettedik alkalommal rendez. A csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola sportcsarnokában naponta 15 órától indulnak a sakkórák, a XXII. Caissa főcsoport a bukaresti Radu-Cătălin Chirilă nemzetközi versenyvezető, a VI. Balogh János Emlékverseny pedig Barátosi Iosif-Gavril és Gál Imola-Katalin versenyvezetők felügyelete mellett zajlik.
Az idei tornán nyolc ország (Németország, Belgium, Ausztria, Görögország, Szerbia, Ukrajna, Magyarország és Románia) képviselői ültek asztalhoz. A legnépesebb küldöttséget ezúttal is a marosvásárhelyi Sportiskola ifjai alkotják huszonhat versenyzővel, őket létszámban a csíkszeredai Jövő SK követi huszonhárom sakkozóval. A hétfordulós klasszikus tornák utolsó fordulója után holnap 17.30 órától a 12 éven aluli gyerekek számára három korcsoportban (U8, U10 és U12) feladványfejtő verseny lesz, melyen 90 perc alatt 12 feladványt kell megfejtsenek.

Nyolc országból közel százan vesznek részt a csíkszeredai sakkversenyen Fotó: Biró Zoltán

Szerdán 9 órától hétfordulós rapid tornára kerül sor, melyen minden játékos 15 percet kap a játszmára lépésenként 10 másodperc bónuszidővel, a csütörtökön 9–13 óra között zajló villámversenyre pedig csak 5-5 perc lesz játékosonként, lépésenkénti 5 másodperc bónuszidővel. A versenyeken csak a leigazolással rendelkező sakkozók vehetnek részt, a fordulókra a nézőközönség belépése ingyenes. Eredmények és fotók a Caissa SK honlapján (www.caissa.ro) láthatók Biró Zoltán és Biró Gyöngyvér szerkesztésében.
A torna két főtámogatója az idén is Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa. További támogatók: csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola, csíkszentkirályi Hargita Gyöngye Rt., Hargita Megye Sport és Ifjúsági Igazgatósága, csíkszeredai Sapientia egyetem és a gyergyócsomafalvi származású Király Ferenc (Ausztria).
Négy forduló után a főcsoportot az első számú kiemelt, Adrian-Marian Petrișor (2422) nemzetközi mester, a magyarországi Papp Levente (2323) és az előző csíki versenyek hatszoros (!) győztese, Barátosi Dániel (2355) nemzetközi mester vezeti 3,5 ponttal, a 3 pontos német Dominik Gheng, az U20-as magyar bajnoknő Tóth Nikoletta, az ukrán Mikhail Bemak, Andrei-Mihai Bonte, az U14-es magyar bajnok Borhy Marcell, valamint a Andreea-Cristina Năstase U20-as román bajnoknő előtt.
A 12 éven aluliaknak kiírt Balogh János Emlékversenyen a 10 éves gyergyóalfalvi Kiss Hanna (Marosvásárhelyi ISK) repülőrajtot vett, pontveszteség nélkül 4 ponttal áll az élen a 3,5 pontos Mihai Tătar és Mihai-Alexandru Moise (mindkettő ISK) előtt. A 3 pontosok 10 fős táborában van Léstyán Péter (Csíkszeredai Jövő SK), a magyar Tóth Tímea, Nagy Attila, David Donici-Maier, Ștefan-Aurelian Butuza (mindannyian ISK), a csupán 5 éves Kovács Balázs (Szatmári Akarat), Tudor-Alin Moldovan, Kiss Abigél (mindkettő ISK), Kovács Ábel (Szatmári Akarat) és Andrei-Cristian Poenar (ISK).

Biró Sándor

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek