2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Harmadszor is hazai siker

Csíkszeredában zárta és Gyer­gyó­szent­mik­ló­son kezdte az évet a Sportklub és a Gyergyói HK jégkorongcsapata. A két csíki találkozót a hazaiak behúzták, az első gyergyói mérkőzésen is a vendéglátók győztek, igaz, ezúttal a vendégek sem távoztak üres kézzel. A találkozót eldöntő találatot kiváltó büntetőlövés megítélését a csíkiak vitatták.

Egymás ellen zárta az elmúlt évet és egymás ellen kezdte az ideit is a Csíkszeredai Sportklub és a Gyergyói Hoki Klub jégkorongcsapata: a két gárda az óévben a megyeszékhelyen, vasárnap és tegnap este pedig a Békény parti városban játszott dupla pontokat érő találkozókat, hiszen a hazai pontvadászat mellett az Erste Ligába is számítottak a meccsek. A megyeszékhelyi felvonást a csíkiak nyerték, vasárnap viszont a gyergyóiak örülhettek, igaz, a vendégek nem távoztak pont nélkül. A tegnap esti találkozó lapzártánkkor ért véget.

Vasárnap este jól kezdte a meccset a Gyergyói HK, Silló hetvennyolc másodpercet követően szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, miután Bobcek kék vonalról leadott lövésébe ért bele Adorján kapuja előtt. A 10. percben a csíkiak az első emberelőnyüket gólra váltották Fodor révén, a meccset egy perccel később Tousignant és Troncinsky ökölpárbaja színesítette. A 17. percben tizenöt másodperc alatt kétszer is örülhettek a gyergyóiak, előbb Ferencz-Csibi lövését védte rosszul Adorján, a kipattanó korongot pedig Basaraba értékesítette, majd a Bobcek által a kék vonalról meglőtt korong pattant ki a csíki kapusról, ezt pedig Pance váltotta gólra. Az első szünetet követően Adorján Örs helyett László Arnold állt be a csíki kapuba, ez a csere pedig jót tett a csíkiaknak, hiszen a 23. percben Cășăneanu szépített, a 31. percben pedig Kuljas egyenlített. A két csíki gól között ugyan volt még számos helyzet, de érdemlegesen csak Bobcek és Tousignant bunyója érdemel említést.

A harmadik játékrész elején emberhátrányba került a Sportklub, a fórt Koskiranta váltotta gólra, ám a 49. percben Salló révén a csíkiak újra kiegyenlítettek. A rendes játékidő végéig mindkét gárda több helyzetet is kihagyott, ám végül a ráadás és egy, a csíkiak által vitatott helyzetből született a győztes gól. A hosszabbítás utolsó fél percében St. Amant a bal oldalon tört egyedül a csíki kapu felé, Salló nem ért vele, és miután a gyergyói hokis beesett a csíki kapuba, az egyik – amúgy gyergyószentmiklósi – játékvezető büntetőlövést ítélt, ezt pedig a sértett értékesítette, így a Gyergyói HK hosszabbítás után nyerte meg a meccset.

Megemlékeztek a kezdetekre

1931. január 4-én Szinaján a Bukaresti Román Tenis-Club (TCR) meghívására barátságos mérkőzésen lépett jégre a Csíkszeredai Korcsolya Egylet csapata. Erre a dátumra a csíki és egyben a székelyföldi jégkorong alapítási dátumaként tekinthetünk. Dóczy János kapus, Löffler Aurél, Schmidt Béla hátvédek, Vákár Lajos, Czáka István, György Antal csatárok, valamint Császár Jenő és Sprencz György cserejátékosok alkották azt a csapatot, amely először képviselte Csíkszeredát egy jégkorongmérkőzésen. A csapatvezetők Dóczy András és Balogh János voltak. A legelső, egyébként idegenbeli találkozó dátumát sokáig bizonytalanság övezte: az 1929. január 6-i dátum tartotta magát hosszú ideig a köztudatban, azonban korabeli sajtóközlések azt bizonyítják, hogy a két évvel későbbi időpont a helytálló a szinajai összecsapás tekintetében. A résztvevők visszaemlékezései szerint a mérkőzés első harmadában jól állta a sarat a csíki csapat, viszont az utolsó két játékrészben a TCR szerezte meg a győzelmet 6–0 arányban (0–0, 3–0, 3–0). A román bajnok TCR alkotta az akkori román válogatottat is. A sporttörténeti jelentőségű esemény 90. évfordulója alkalmából a tegnap esti Gyergyói Hoki Klub – Csíkszeredai Sportklub találkozón is megemlékeztek a felek. „A sportág 90 éves története nagy büszkeséget és legalább ugyanekkora feladatot is jelent számunkra. A nagyszerű múlthoz méltó jövőt kell építenünk” – áll abban a közleményben, amelyet a Csíkszeredai Sportklub, a Gyergyói Hoki Klub és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia vezetői írtak a sportág székelyföldi történetének szempontjából nagy jelentőséggel bíró esemény 90. évfordulóján.

Eredmények

Gyergyói Hoki Klub – Csíkszeredai Sportklub 5–4 (3–1, 0–2, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után /Silló (2.), Basaraba (17.), Pance (17.), Koskiranta (42.), St-Amant (65.), illetve Fodor (10.), Cășăneanu (23.), Kuljas (31.), Salló (49.)/ és X–X (X–X, X–X, X–X) //.HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb