2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Hargita megyének is jutott

A kormány legutóbbi, november 27-i ülésén elfogadott 26 (!) kormányhatározat között van kettő olyan is, amelyek révén a kormány rendelkezésére álló közbelépési alapból, illetve tartalékalapból pénzalapokat utaltak ki a területi-közigazgatási egységeknek. Egyrészt egyes infrastrukturális helyreállítási munkálatok elvégzése, másrészt pedig a szociális ellátási és gyermekvédelmi tevékenységek által októberben megkövetelt költségek finanszírozása végett. A szóban forgó két kormányhatározat a Hivatalos Közlöny december 2-i számában jelent meg és a mai naptól válnak hatályossá.


Országos viszonylatban 14 946 000 lejt utaltak ki egyes területi-közigazga­tá­si egységek költségvetéseinek bi­zo­nyos kárt szenvedett infrastruk­turális létesítmények helyreállítása végett a kormány rendelkezésére ál­ló közbelépési alapból a 2020/1014-es kormányhatározat értelmében. Ebből megyénknek 575 ezer lejt utaltak, amelyből 500 ezer lejt Hargita megye a 132A megyei út Homoródszentmárton periméterében található 3,2 kilométeres szakasza helyreállítási munkálataira. További 75 000 lejt Oklánd községnek községi út, utcák, vízellátás stb. helyreállítási munkálataira.

A 2020/1015-ös kormányhatározathoz igen „savas” kommentárt fűzött Ionel Dancă, a kormányfői kancellária főnöke a november 28-i sajtóértekezletén: azt hangoztatta, hogy a kormány azért kényszerült rá a rendelkezésére álló tartalékalapból kiadásokra, mert esetenként „a megyei tanácsok elnökei nem mindig ügykezelték felelősségteljesen a költségvetéseket, ilyenképpen pedig ezek az intézmények (a szociális ellátási és gyermekvédelmi vezérigazgatóságok – sz. m.), illetve azok közül sokan képtelenné váltak azon személyek béreinek kifizetésére, akik a sérülékeny személyek szociális ellátásával foglalkoznak…”. Továbbá nyomatékolta azt is, hogy az állami költségvetésből a szóban forgó költségeknek 60%-át fedezik, a 40%-os különbözetet pedig a megyei tanácsoknak kellett volna biztosítaniuk. Ez sok helyen nem így történt, példaként említette többek között Bihar, Giurgiu, Szilágy, Vrancea és Temes megyét, akárcsak a fővárost, de ugyanakkor „dicsérettel illette” Fehér és Suceava megyéket, amelyek nem igényeltek pótlólagos pénzkiutalást. Most pedig lássuk a lényeget: a kormányhatározat értelmében a tartalékalapból 175 146 000

lejt utaltak ki, amelyből 34 területi-közigazgatási egység (beleértve Bukarest municípiumot, valamint a főváros 5-ös és 6-os kerületét) részesült. A listán 1 632 000 lejjel rajta van megyénk is. Ez az összeg akár szerénynek is nevezhető, ha szem előtt tartjuk, hogy Szilágy megye közel 4,3 millió lejes, Vaslui megye több mint 10,5 millió lejes vagy Dolj megye 9,7 millió lejes pótlólagos kiutalásban részesült. Az érdekesség kedvéért: a hevesen elmarasztalt Bihar megye több mint 8,2 millió lejben, Vrancea megye pedig 6,5 millió lejben részesült. 


Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Jubileumi kiadvány