Hargita megyének is jut támogatás árvízkárokra

A megyének 3,5 millió jut, a községeknek még várniuk kell

108

Egyelőre a márciusi és júniusi árvizekkor megrongálódott megyei utak, hidak felújítására kapott mintegy 3,5 millió lej kormánytámogatást Hargita megye, az árvizekkor szintén megsérült községi infrastruktúra helyreállításáról később döntenek – közölte lapunk megkeresésére Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője.

Kérdésünkre a szóvivő elmondta, a megyei utak és hidak felújítására Hargita megye 3,418 millió lej kormánytámogatásban részesül. Az árvízben megrongálódott községi utak és hidak felújításának támogatásáról később dönt a kormány.
Hargita megyében egyébként 24 község nyújtotta be kártérítési igényeit, a kérések jogosultságát most ellenőrzik.
Kérdésükre hozzáfűzte: bár a kormány arról is döntött, hogy 1500 ingyenes helyet ajánlanak fel nyári táborokban olyan gyerekeknek, akiknek otthonát megrongálta az ár, ez Hargita megyére nem vonatkozik, mert nem volt akkora a kár mértéke, hogy szükség legyen gyerektáboroztatásra. Nelu Barbu kormányszóvivő korábban bejelentette: a kabinet úgy döntött, hogy összesen 108 millió lej gyorssegélyt utal ki 25 árvíz sújtotta megye infrastruktúrájának javítására. Barbu szerint a kormány a fejlesztési és közigazgatási miniszter javaslatára fogadta el a vonatkozó sürgősségi rendeletet és a 2018 márciusa és júniusa közötti időszakban keletkezett árvízká­rokra vonatkozik. A kárrendezést a kormány erre a célra félretett kü­lön­alapjából fedezik.

Kiss Előd-Gergely

Áradás Székelykeresztúron. Megáradtak a patakok, utcákat, mezőgazdasági területeket, porták udvarát, pincéjét, kertjét árasztotta el a nagy mennyiségű esővíz pénteken Székelykeresztúron és a környező településeken. Az áradás Sóskúton, Fiatfalván, Betfalván is károkat okozott. A bajba jutott lakosoknak a hivatásos tűzoltók és a keresztúri Villám–Fulger Önkéntes Tűzoltóegység csapata segített. Az önkéntes lánglovagok vizet szivattyúztak, és ők távolították el azt az úttestre dőlt, a közúti közlekedésben fennakadást okozó fát is, amely a décsfalvi híd közelében esett az úttestre. A pénteki áradásról a keresztúri polgármesteri hivatal a Facebook-oldalán számolt be.

Lázár Emese

Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.