szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hargita megyei önkormányzat: Támogatások útfelújításra, tűzoltó-felszerelésre

Újabb 4,5 millió lejt osztott vissza települések beruházásainak támogatására Hargita Megye Tanácsa októberi ülésén – közölte lapunkkal a megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Újabb támogatások a helyi önkormányzatok beruházásaira                         Fotó: HMT Sajtószolgálat

Csíkszéken a Felcsík kistérség integrált beruházásait támogatták jelentős összeggel. Összesen egymillió lejt hagyott jóvá a megyei tanács testülete a Felcsík kistérség integrált beruházására: 460 ezer lejt Csíkszentdomokos községnek, 540 ezer lejt Csíkmadarasnak. Az integrált beruházás révén többek között a felcsíki települések úthálózatai, az önkéntes tűzoltók járműparkjai, valamint a közintézmények épületei újulnak meg. A közlemény tételesen felsorolja, hogy pontosan mennyi támogatás jutott a helyi önkormányza­toknak. E szerint Csíkmadaras 160 ezer lejt kapott, amelyet gázhálózatának kiépítésére fordíthat. Csíkszenttamásnak ezúttal 15 ezer lejt hagytak jóvá a gázvezeték-hálózat kiépítéséhez szükséges topográfiai tanulmány elkészítésére. Ugyanerre a célra Csíkkarcfalva 90 ezer lejt kapott a legutóbbi tanácsülésen, továbbá 29 ezer lejt új hangszerek beszerzésére költhetnek a helyi fúvószenekar számára. Ezenkívül Csíkpálfalva a delnei önkéntesek tűzoltószertárának felújítására 30 ezer lej támogatást kapott. A Csíkcsomortánba, a jelenlegi népfürdő helyére tervezett szabadidőközpont megvalósítására a megyei testület 120 ezer lejt hagyott jóvá. A tervek szerint úszómedence, gyeppálya, öltözők, zuhanyzók és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet a majdani központban. Pálfalva csíkszeredai bejáratánál sportpályát épít a község: a megyei tanács 150 ezer lejjel támogatja a beruházást. A pálya mellett öltözők, illemhelyiségek és kereskedelmi egységek számára kialakított felületek is helyet kapnak. Emellett, 18 ezer lejből hangszerekkel láthatják el a pálfalvi művelődési házat. Csíkrákoson a Cserei Mihály középiskola sportpályáját tennék rendbe, erre a célra 15 ezer lejt kaptak a megyétől, 30 ezer lej támogatást pedig tűzifatároló helyiség építésére biztosít a helyi önkormányzatnak a megye.
Kászonaltízen új játszótér épül a falu központjában, a megyeháza 60 ezer lejjel támogatja a beruházást. A kászonimpéri Bornemisza-kápolna előtti tér rendezésére 23 ezer lejt szavaztak meg a megyei tanácsosok. A térrendezés egyik finanszírozója egyébként a Bornemisza bárói család leszármazottja. A tervek szerint a tér közepén kapna helyet a Bornemiszák egyik ősének mellszobra. Csíkszentsimonban fúvós hangszereket vásárolnak a kulturális központ és az ifjúsági zenekar számára, ezt a megyei tanács 80 ezer lejjel támogatta. Csíkszentimrén és Csíkszentmihályon az utcákat teszik rendbe. Erre a célra 150 ezer, illetve 175 ezer lejt hagytak jóvá. Tusnádfürdőn új rendeltetést kap a polgármesteri hivatal régi épülete. Az épületben az önkéntes tűzoltók számára szertár, mentőállomás, családorvosi és más egészségügyi rendelők kapnak majd helyet. A tervek elkészítésére 80 ezer lejt igényelt a város.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a megyei tanács és a települések között létező szoros együttműködés eredménye, hogy a visszaosztásból származó összegeket hatékonyan tudják elosztani. Minden településen támogatják a nagyobb beruházásokat, amelyek a későbbiekben hozzájárulnak a gazdaság élénkítéséhez és a közösség életminőségének javításához – áll a közleményben.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb