2021, január 16, szombat.

Hargita megyei lovas sikerek

A Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza Gamma nevű lovával nyerte vasárnap az ötödik alkalommal megrendezett Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn. A Góbé Futamot is Hargita megyei lovas nyerte meg a csíklázárfalvi Bálint András Szellő nevű lova hátán.

Maksa, 2015. július 12. Az ötödik alkalommal megrendezett Székely Vágta nyertese, a Gyergyószárhegyet képviselõ Fazakas Géza (k) a dobogón a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetõn 2015. július 12-én. Második a tavalyi gyõztes Zsigmond János lett Timpex Amata nevû lovával, Lemhény képviseletében. Harmadik Gyergyószentmiklós képviselõje, László Pál lett Darius nevû lovával. MTI Fotó: Kátai Edit
A Gyergyószárhegyet képviselő Fazakas Géza nyerte az ötödik Székely Vágtát Fotó: mti.hu

[dropcap]T[/dropcap]öbb ezer néző előtt zajlott az ötödik Székely Vágta döntője, amelyben Lemhény, Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós lovasa futott. A gidófalvi versenyző lova, sérülés miatt nem vehetett részt a döntőben. A Székely Vágtát a gyergyószárhegyi Fazakas Géza Gamma hátán nyerte, ezzel visszavitte a vágtagyőzelmet Hargita megyébe.
Ahogyan azt már többen megjósolták, rendkívül izgalmas döntőfutamot láthatott a közönség, a legtöbben a lemhényi versenyzőt, Zsigmond Jánost és Timpex Amatát várták elsőnek.
A gyergyószárhegyi lovas, Fazakas Géza azonban nagyon jól startolt, és egészen a célig tudta tartani az első helyet, a második körben ugyan erősen mögötte volt a tavalyi győztes, Zsigmond János.
Az utolsó félkörben a lemhényi lovas azonban nem tudta megelőzni társát, ezért magabiztosan ért célba Gamma, Fazakas Gézával a nyeregben. Második lett Timpex Amata és Zsigmond János (Lemhény), harmadik László Pál és Darius lova (Gyergyószentmiklós). A Nemzeti Vágtára a Székely Vágta első két helyezettje, tehát Gyergyószárhegy és Lemhény lovasa megy, valamint a szervező település, Sepsiszentgyörgy lovasa.
Az izgalmas döntőt a díjátadó ünnepség követte, amelyen elsőként az Aranyparipa-díjakat adták át. Az Aranyparipa-díj a legápoltabb lovaknak járt, ezt az Equitana lovasbolt képviselője, Csont Zsuzsa nyújtotta át. Az egyik legszebb paripa Fharmeta lett, ő Gidófalva képviseletében futott Jákó Ferenccel a hátán, szintén Aranyparipa-díjat kapott Timpex Amata, az idei második leggyorsabb ló, valamint Mersuch Merengő (Székelybós) és Darius (Gyergyószentmiklós) is.
Fazakas Géza győzelme után nagyon szerényen azt nyilatkozta, hogy hálás, amiért lehetősége nyílt egy jó lóval versenyezni, és élete álma teljesült azzal, hogy megnyerte a versenyt. Fazakas Géza egyébként tavaly a Góbé Futamban indult, és második lett. Amikor titkáról kérdeztük, csak annyit mondott, hogy „fel kell ülni a lóra”. A Székely Vágta döntője után Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta nevezési igazgatója azt üzente haza, hogy „vigyázzatok, mert jönnek a székelyek!”
Szombaton immár harmadik alkalommal egyes, kettes és négyes fogatok számára rendeztek fogathajtó versenyt a háromszéki Óriáspince-tetőn, amelyen idén is a tavalyi győztes, az újtusnádi Szőcs Lehel bizonyult a legjobbnak. A kétnapos székelyföldi lovas ünnepen hagyományőrző huszártoborzót, kardos táncot, 19. századi lovas harcászati bemutatót tekinthetett meg a Székely Vágta közönsége. Szombat este a rendezvény keretében mutatták be a Mátyás, az igazságos című rockoperát a Magyar Nemzeti Lovas Színház, a Háromszék Táncegyüttes és helyi lovasok közreműködésével.

Lázárfalvié a Góbé Futam
Csíklázárfalva lovasa, Bálint András Szellő hátán vágtatott a leggyorsabban a Székely Vágta Góbé Futamában, és ezzel ő nyerte meg a versenyt. A Hargita megyei település lovasa büszkén emelte a magasba a címmel járó győztes kupát, Szellő pedig megilletődve, kissé nyugtalanul állt az ünneplő tömeg előtt. A Góbé Futam győztese a pénzjutalom mellett egy továbbképzést is nyert az Alagi Zsokéiskolába, amelynek vezetője Kovács Botond.A start után hamar az élvonalba tört, és biztosan tartotta első helyét a Szellő nyergében vágtázó csíklázárfalvi lovas, Bálint András. Végig a sarkában volt, de a vezetést nem tudta átvenni a szotyori Bartha Ferenc, ő a második helyen végzett. Harmadikként ért célba a sepsikőröspataki Fazakas János Alpár és Sötétség, a negyedik helyen végzett Réty képviselője, Már Dénes és Villám.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb