Hargita Megyéért díj a mecénásnak

172

Mecénási tevékenységéért Hargita Megyéért díjjal tüntette ki a megyei önkormányzati testület Lipthay Antal bárót. Az elismerést Hargita Megye Tanácsa pénteki ünnepi ülésén adták át.

Lipthay Antal büszkén mutatja a Borboly Csabától átvett gyűrűt. Elismerés Fotó: László Róbert
Lipthay Antal büszkén mutatja a Borboly Csabától átvett gyűrűt. Elismerés Fotó: László Róbert

Idén nem a hagyományosan pünkösd előtt megszervezett megyenapok alkalmával adták át a megye legrangosabb kitüntetését, a Hargita Megyéért díjat: az idei díjazott pénteken vehette át a megyeházán tartott dísztanácsülés keretében a megyei önkormányzat által alapított legrangosabb elismerést, amellyel azoknak a Hargita megyéhez kötődő személyiségeknek jutalmazzák a művészeti, tudományos vagy közéleti tevékenységét, akik munkásságukkal hozzájárultak a megye jó hírének öregbítéséhez.
A díjat 2001-ben alapította a megyei önkormányzat, akkori elnöke Zsombori Vilmos kezdeményezésére, emlékeztetett megnyitóbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint mondta, a díjazottak „munkájukkal gazdagabbá teszik a térséget, és hiteles, követendő példát állítanak elénk”.
A megyei döntéshozó testület előtt Czimbalmos Attila számolt be az általa vezetett intézmény, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ sokrétű tevékenységéről. Vetített képes beszámolójában kitért az intézmény negyvenéves működésének kezdeteire, kiemelve – az ugyancsak Hargita Megyéért díjas – néhai Zöld Lajos szervezői, illetve Gaál András és Márton Árpád festőművészek művészeti vezetői munkájára, arra, hogy miként építették újjá romjaiból a Lázár-kastélyt és a ferences kolostort egyaránt. Az idei díjazott személyének nevét Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke jelentette be az önkormányzati ülésen részt vevő számos vendégnek: mint mondta, Lipthay Antal báró, a szárhegyi Lázár grófok örököseként kapta vissza a kastélyt többségi tulajdonrészét, amit a Böjte Csaba szerzetes által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozott, azzal a feltétellel, hogy a létesítmény továbbra is a kultúra szolgálatába álljon.
Lipthay Antal laudációjában elhangzott, hogy „az arisztokrácia azonban nemcsak gazdagságot, címet és rangot jelent, hanem felelősséget, a közért való szerepvállalást is jelent, a kultúra megtartását és gyarapodását segítő magatartást is jelent”. A méltatás, Richard Wagner zeneszerzőt idézve megjegyezte: „Csak az erős ember ismeri a szeretetet, csak a szeretet érti meg a szépséget, csak a szépség teremti meg a művészetet”, hangsúlyozva, hogy Lipthay – adománya révén – „erős, így a szeretetet értő és művészetet teremtő ember”-nek bizonyult, mikor a köz javára ajánlotta fel azt a kastélyt, amelyet lelkes emberek munkájának, a közösség összefogásának köszönhetően nem leromboltak, hanem gyarapítottak az elmúlt negyven esztendőben. „Merkantil világunkban nem egy mindennapi, elfogadott és megértett magatartás ez. De a szellem arisztokratái felülemelkednek a mindennapi hívságokon, a vagyonnál, a rangnál és a címeknél fontosabbnak tartják a szolgálatot: a szeretetet, a szépet, a művészetteremtést” – hangzott el.
A Hargita Megyéért díjat Borboly Csaba és Barti Tihamér nyújtották át Lipthay Antalnak.
A díjazott meghatottan köszönte meg az elismerést, a méltató szavakat, mondván, azok erősítik Székelyföld iránti elkötelezettségét.
Magyarország Csíkszeredai Fő­kon­zulátusának képviseletében Farkas Balázs konzul szólt az egybegyűltekhez, majd Verestóy Attila szenátor hívta fel a hallgatóság figyelmét az egyéni és közösségi áldozatvállalás fontosságára, „a minket túlélő értékek” teremtésének szükségességére.
Az esemény ünnepélyességéhez a Codex régizene-együttes által játszott zene járult hozzá, a rendezvény a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon növendékeinek rövid előadásával zárult.

Sarány István

Akár ez is tetszhet
1 hozzászólás
  1. 3100.hu | Testvérmegyei kapcsolatot köt Hargita és Nógrád

    […] kötődésű (idén a város díszpolgári címével is kitüntetett) báró Lipthay Antal, aki idén átvehette a legrangosabb Hargita megyei elismerést is. Lipthay Antal a Böjte Csaba ferences atya által vezetett Dévai Szent Ferences Alapítványnak […]

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek