Hargita megye zászlajáról tartottak közvitát

83

A Hargita megye zászlajáról szóló határozattervezetről tartottak közvitát csütörtökön a megyeházán, amelyen bár voltak érdeklődők, csak az önkormányzati képviselők kívántak felszólalni.

Halk szavú közvita zajlott a megyezászló ügyében. Az élesebb kritikák távolmaradtak
Halk szavú közvita zajlott a megyezászló ügyében. Az élesebb kritikák távolmaradtak

Borboly Csaba megyeitanács-elnöka közvita felvezetőjében elmondta, hogy bár Európában ilyen törvény nincs, máshol betartják a Románia által is ratifikált helyi autonómia chartát. Most már viszont Romániában a meghozott törvénynek köszönhetően valamennyi önkormányzat világos szabályozás mentén fogadhatja el saját zászlaját. Így kezdték el ennek az új határozatnak az előkészítését, alaposan tanulmányozták a területi közigazgatási egységek saját zászló kifüggesztéséről és használatáról szóló 2015/141-es törvényt, illetve a közigazgatás átláthatóságáról szóló 2003/52-es törvényt, majd elkészítették a tervezetet, közzétették a megyei lapokban, az intézmény saját honlapján és kifüggesztették a megyeháza előterében.
Borboly Csaba azt mondta, a nyilvánosságra hozást követően egyetlen javaslat érkezett a megyeházára a tervezettel kapcsolatban, a Románok Kovászna, Hargita és Maros Megyei Fóruma részéről. Ebben a fórum képviselői úgy vélik, hogy a tervezetbe foglalt három zászlómodell kizárólag a magyar közösséget képviseli, holott a megye közel 25 százaléka román nemzetiségű, és kifogásolták, hogy a megyezászló színvilága és szimbólumai megegyeznek a székely zászlóéval.
A tegnapi közvitán a románok fóruma részéről senki sem volt jelen, és a résztvevők közül senki nem kívánt felszólalni, kivéve Hargita Megye Tanácsának két képviselőjét. Szentes Antal felszólalásában rávilágított, hogy az előkészítés során betartottak valamennyi törvényes előírást, hangsúlyozta, hogy a zászlót nem most, a 2000-es években találták ki, hanem annak történelmi hagyománya van, amelyet most törvényesítenének, illetve felhívta a figyelmet az egymás iránti tisztelet fontosságára. Proca Ion pedig úgy vélte, a választott szimbólumban a megyében élő valamennyi közösség képviselve kell hogy legyen, s ezt látja az egyedüli problémának a zászlóról szóló határozattervezettel kapcsolatban.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek