Hargita megye: hiányzik a gyerekeknek való oltás – Nem félnek a szuritól

Közel egy éve hiánycikk a tet­ra­valens oltás Hargita megyében, és más vakcinakészletek is fogy­tán vannak.

A tetravalens oltást nagyobb gyerekek kapják, akiket már beoltottak, de az antitestek megfelelő szinten tartásához szükséges az oltás. Annak ellenére, hogy ezek a gyerekek nincsenek veszélyben, az oltási folyamat betartásához szükség van a vakcinákra – mondta dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője, aki azt is hozzátette, nagyon sok szülő és családorvos is panaszkodott az oltások hiánya miatt. Megjegyezte, ők csak feltérképezik a beoltandó gyerekeket és az oltóanyagigényt továbbítják az egészségügyi minisztériumnak. A többi oltást illetően Hargita megye jobban áll más megyékhez képest, azonban a hexavalens és a B típusú hepatitisz-készletek is fogytán vannak. Dr. Tar Gyöngyi szerint a kanyaró, a rózsahimlő és a mumpsz elleni oltások is kezdenek elfogyni, ezek pedig fontosak a környező megyékben terjedő kanyarós megbetegedések miatt.
A megyei egészségügyi igazgatóság vezetője szerint fontos, hogy a gyerekek minden oltást a megfelelő időben kapjanak meg, egyfajta folytonosságot biztosítva, a vakcinák hiánya pedig felrúgja ezt a rendet.
Florian Bodog egészségügyi miniszter a napokban közölte, hogy e hét folyamán aláírja a hexavalens és tetravalens oltások beszerzésére vonatkozó szerződéseket, így ezek a vakciák rövidesen piacra kerülnek.
Az egészségügyi tárca vezetője azt mondta, a tetravalens oltásokra az utolsó engedélyeket várja, ezt követően aláírja a beszerzési szerződéseket, így ez a vakcina rövidesen megjelenik a hazai piacon. A hexavalens oltással – ez a gyerekek diftéria, tetanusz, szamárköhögés, B típusú vírusos hepatitisz, gyermekbénulás és B típusú Haemophilus influezae elleni vakcinája – kapcsolatban már kevésbé bizakodóan nyilatkozott: azt mondta, a beszerzési folyamat tavaly kezdődött el, a szerződést a minisztérium akkori vezetősége nem írta alá, és nem kapta meg az előzetes pénzügyi jóváhagyást, ami azt jelenti, hogy két lehetősége van: vagy vállalja a felelősséget és aláírja a szerződést az előzetes pénzügyi jóváhagyás nélkül, ami miatt megvádolhatják hivatali visszaéléssel, vagy semmissé nyilvánítja a szerződést, ami azt jelenti, hogy továbbra sem lesz hexavalens oltás – fogalmazott a miniszter. Ugyanakkor lát kiutat: mivel a beoltások menetrendje megváltozott és több hexavalens oltásra van szükség, más vakcinákat helyettesítendő, ezért a tárca gyorsított eljárással szerzi be a szóban forgó oltóanyagot, jövő hét folyamán tehát ez is piacra kerül.
Bodog azt is bejelentette, a tárca minden romániai gyermek számára bevezeti a pneumokokkusz elleni védőoltást.
„Gyakorlatilag Európában csak két vagy három országban nem alkalmazzák ezt a vakcinát. Be fogjuk vezetni. A napokban döntést hozunk ebben az ügyben” – jelezte az egészségügyi miniszter.

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb