csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hargita Business Center: innováció és nyitottság a jelszó

Negyven nap múlva, májusban benépesül a székelyudvarhelyi Hargita Business Center inkubátorház. Pontosították a feltételeket, továbbra is várják a fiatal vállalkozók jelentkezését. Menedzsment és költségvetés van, folyamatban a közművesítés – derült ki a péntek délutáni beszélgetésen.

Nincs hiány érdeklődőből. Kitűnő feltételek az inkubáltaknak Fotó: ifj. Csedő Attila

Elkészült az épület, de a korábban beharangozott márciusi határidőről objektív okok miatt májusra halasztották a Hargita Business Center (HBC) hivatalos avatóját. A szűk egy hónapja munkába álló menedzsment folyamatosan dolgozik a régió egyetlen inkubátorházának népszerűsítésén, fontosnak tartja, hogy az érdekelteket tájékoztassa az újdonságokról. Ezt a célt szolgálta az a megbeszélés is, amelyet péntek délután a Szabad Európa Kávéházban szervezett az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács. A jó hangulatú fórumon közel 20 fiatal vállalkozó vett részt – kérdéseikre ifj. Szakács Paál István ügyvezető igazgató, Bíró Barna Botond megyei alelnök és Fancsali Kálmán, a HBC vezető tanácsának elnöke válaszolt.
Bevezetőjében Bíró Barna Botond megyei alelnök üdvözölte a csapatot, vázolta az előzményeket, a térségben levő fiatal, induló vállalkozásoknak az induláshoz, a piacképessé válás folyamatában valós segítséget nyújtó inkubátorház jelentőségét. Elmondta, jó hír, hogy végre konkrétumokról lehet beszélni, ahogy az is örvendetes, hogy a 2013 óta folyamatosan terítéken levő inkubátorház fogalma tisztázódott a köztudatban, már nem „tyúkkeltetőt keresnek az épületen.”
Jelenleg a víz, gáz és villanyáram bekötése van folyamatban, 40 nap áll a Viaduct Kft. rendelkezésére, hogy ezt a szerződés szerint megoldja, és úgy gondolom, hogy május végén megnyithatjuk a kapukat – közölte ifj. Szakács Paál István ügyvezető igazgató. Vetített képeken mutatta be az inkubátorházat a jelenlevőknek: 48 – számítógépekkel, nyomtatókkal felszerelt – bebútorozott iroda, közösségi terek, A-kategóriás, távvezérlésű projektorral felszerelt, nappali vetítésekre is alkalmas konferenciaterem, rendezvények és kiállítások szervezésére alkalmas terek, mellékhelyiségek, őrzött parkoló. Ami a szolgáltatásokat illeti, gazdasági, jogi és marketing terén nyújtanak majd szaktanácsadást a „bentlakó” vállalkozóknak, de mentorprogramokat, bel- és külföldi konferenciákon való részvételeket terveznek, továbbá szándékuk, hogy mindennaposak legyenek a rendezvények a központban.
– Azt szeretnénk, ha az inkubátorház megtelne vállalkozókkal, egy nagy család lennénk, és a város gazdasági motorja lenne az innovációs központ – fogalmazott az igazgató, aki a jelentkezési feltételeket is vázolta. Fontos kritérium, többek közt, hogy a vállalkozás Székelyudvarhelyen vagy Udvarhelyszéken legyen bejegyezve, ne legyen 3 évnél „öregebb”, illetve az inkubáltnak vállalnia kell, hogy a beköltözéstől számított fél év után létrehoz egy munkahelyet. Kérdésre válaszolva pontosította: az átszervezés alatt levő, vagy 2014 májusa után bejegyzett cégek nem felelnek meg a feltételeknek. Szintén érdeklődés tárgya volt a helyiségek bérleti díja. Szakács Paál elmondta, még nincs meghatározva a díj, de biztosan alacsonyabb lesz a piaci árnál (kb. 3 euró/négyzetméter). Hozzátette: reméli, hogy elsősorban nem az olcsóság, hanem az inkubálás nyújtotta előnyök, a minőségi szakmai szolgáltatások jelentik majd a fő motivációt.
Innováció és nyitottság a két jelszó, ennek értelmében képzelik el az innovációs központ működését, ezért elsősorban az udvarhelyi és környékbeli innovatív vállalkozásokat várják, de nem utasítanak el senkit, aki megfelel a feltételeknek, ahogy a nem inkubált vállalkozókat is szívesen látják a különböző szakmai fórumokon, konferenciákon, rendezvényeken – hangsúlyozta Szakács Paál István. Jó hírként közölte, hogy érdeklődésben, jelentkezőkben egyáltalán nincs hiány, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kapunyitásig hátralevő időszakban, május végéig még várják a fiatal vállalkozókat.
Az inkubátorház működtetéséhez szükséges anyagiakkal kapcsolatosan elhangzott, hogy a HBC fenntartási költségeit a Hargita Business Center Közösségközti Fejlesztési Társulás biztosítja: a székelyudvarhelyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa 193-193 ezer lejjel, az oroszhegyi tanács pedig 10 ezer lejjel járul hozzá az idei évi költségvetéshez.
A pénteki fórum résztvevői terepszemlét indítványoztak – erre március 3-án, pénteken délután 4 órakor kerül sor. Aki kívül-belül szemügyre akarja venni a II. Rákóczi Ferenc utca 84. szám alatti inkubátorházat, legyen a helyszínen. A részletekről az office@uiet.eu e-mail-címen lehet érdeklődni.

Lázár Emese

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb