Hangsúlyt fektettek a megelőzésre

56

Elkészült a helyi rendőrség hivatalos évértékelője. A fényképekkel, grafikonokkal is ellátott beszámolót a legutóbbi tanácsülésen nyújtotta át az intézmény vezetője, László Szabolcs az önkormányzati képviselőknek. Miután éppen az egyenruhák „kétnyelvűsítéséről” szavaztak a tanácsosok, sokan közülük meglepődtek: a dokumentum csak románul készült el. De legalább részletes képet nyújt az alakulat tavalyi tevékenységéről.

Helyi rendőrség emberközelben. Fontos, hogy bízzanak bennük
Helyi rendőrség emberközelben. Fontos, hogy bízzanak bennük

Mindjárt az első oldalakról kiderül, hogy az elmúlt évben sikerült növelni az alakulat létszámát, így az év végére már 21 személy dolgozott a helyi rendőrségnél. A marosvásárhelyi rendőrségnél tapasztalatcserén, felkészítőn vettek részt a helyi rendőrök, és míg a tavalyi év elején egyikük sem rendelkezett szakmai képesítéssel, addig az év végéig a testület 17 tagja végezte el a szükséges tanfolyamot Gyergyószentmiklóson, de két személy ugyanitt az elsősegélynyújtó képzést is abszolválta.
Az elmúlt év során nagy hangsúlyt fektettek a lakosság tájékoztatására, illetve a közlekedési balesetek megelőzésére. Városi rendezvényeken vettek részt, és a tanintézményekkel együttműködve, iskolások, óvodások körében ismertették számos alkalommal a biztonságos közlekedés szabályait. Több városi, vagy éppen a várost érintő (pl. Hargita Rali) rendezvényen feleltek a rend biztosításáért.
Hétköznapokon általában négy járőr teljesít szolgálatot 7.00–23.00 óra között. Egy példa az eredményességükre: az év végi ünnepek idején mintegy 2300 petárdát foglaltak le, és adtak át az állami rendőrségnek.
Koldusokat, prostituáltakat igazoltattak és büntettek meg a törvényes előírások szerint, a kiskorúakat hazavitték. A dokumentum szerint az elmúlt évben jelentősen csökkent a buszállomás környékén a lopások száma. Vasárnaponként az ún. autópiacon is jelen voltak, óva a látogatók és javaik biztonságát.
A helyi rendőrök az elmúlt évben összesen 469 esetben róttak ki közlekedési bírságot, 64 esetben például mozgássérülteknek fenntartott parkolóhely jogtalan használatáért. Diszpécserszolgálatukat 350 alkalommal hívták, minden – indokoltnak ítélt esetben –, az adott cím közelében tartózkodó járőrök megpróbálták megoldani a problémát. A térfigyelő kamerák követésének köszönhetően több bűncselekmény kinyomozásába is besegítettek.
A közlekedésbiztonság mellett a környezet tisztaságáért is felléptek a rendőrök, figyelve a lakótelepi szemétlerakó pontok környékét. Illegális szemétlerakásért is büntettek, 21 közterületen „felejtett” autó tulajdonosát keresték és bírságolták meg. Mindent összevetve: 2015-ben 539 jegyzőkönyv született, és összesen 37 708 lejnyi büntetést róttak ki.
Jelenleg a helyi rendőrség felszerelését (a hamarosan kétnyelvű felirattal is ellátott) egyenruha mellett két megfelelő felszereléssel és megkülönböztető jelzéssel ellátott autó, egy belső kamerás figyelőrendszer, két hordozható videokamera, és két járművekben felszerelt kamera képezi. Szeptember óta pedig egy Rix nevű németjuhász is erősíti a csapatot.
Bár a részletes tevékenységi beszámoló csak románul készült el, a dokumentum szerint minden írásos megkeresésre kétnyelvű, magyar és román választ küldtek.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.