Hamupipőke a Csíki Játékszín színpadán

71

Őrzi a Grimm-mesék varázslatos hangulatát, ugyanakkor a mai gyermekek igényeihez igazodva választ új hangnemet Gimesi Dóra Hamupipőke-meseadaptációja, amelyet Budaházi Attila rendezésében mutat be a Csíki Játékszín. A mesejátékot november 20-tól láthatja az érdeklődő közönség.

Jelenet a Csíki Játékszín legújabb gyermekprodukciójából. Csodálatos színpadkép Fotó: Balázs Árpád
Jelenet a Csíki Játékszín legújabb gyermekprodukciójából. Csodálatos színpadkép Fotó: Balázs Árpád

Nyílt főpróbát tartott tegnap délben a Csíki Játékszín társulata a Hamupipőke mesejáték bemutató előadását megelőzően, az eseményen a csíkszeredai általános iskolák is képviseltették magukat, jelen volt ugyanakkor Márton Árpád festőművész és Túros Endre nyugalmazott tanár, társadalomkutató.
– Csodálatos színpadképet láthattunk az előadás során: a díszlet, a jelmezek és a világítás is harmonizált egymással, ehhez társult egy, a történet hangulatához illő zenei aláfestés is – ismertette véleményét a főpróbát követő kötetlen beszélgetésen Márton Árpád festőművész.
A Grimm testvérek meséje alapján írt Gimesi Dóra-féle szövegkönyv pedig valóban egy mai hangvételben megírt meseadaptáció, amelyben a mesevilághoz tartozó varázslatos elemeken kívül új, a mai modern világhoz köthető elemek jelennek meg, Hamupipőke például biciklivel érkezi a trónörökös által meghirdetett bálra. A világutazónak készülő Hamupipőke és a feleségét kereső trónörökös találkozása pedig a kalandregények hangulatát és humorát idézi.
– Nagyon fontosnak tartjuk a mai televíziós meseadók és számítógépes játékok mellett a színházi gyermekelőadások nevelő jellegét. Úgy gondolom, hogy a jó mesejátékok, mint a most látott Hamupipőke is, jelentős szerepet játszanak a fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésében – mondta a találkozón a Petőfi Sándor Általános Iskola egyik tanítónője.
Az eseményen jelen lévő pedagógusok örömmel vették, hogy az idei évadban egy klasszikus mese fogadja a gyermekbérletes nézőket, a beszélgetésbe bekapcsolódó tanítónők és óvónők szerint a mai világban is fontos, hogy a varázslat és a jó győzelme is érvényesüljön a gyermekeknek szóló színházi előadásokban. A Csíki Játékszín társulata által műsorra tűzött Hamupipőke című előadás pedig nemcsak a kicsiknek, hanem az egész családnak színvonalas színházi élményt nyújt.
– Idén angyalváró előadással lepjük meg a családokat, december 24-én délután 4 órától várjuk a színházba a kicsiket és hozzátartozójukat – közölte még Parászka Miklós színházigazgató.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.