Hamarosan használható kultúrházak

Elsőáldozástól kicsengetésig

130

Elsősorban elsőáldozásoknak, kicsengetéseknek és néptánc­együttesek próbáinak ad otthont Csíkszeredában a taplocai kultúrotthon – tudtuk meg tegnap az épület gondnokától. A megyeszékhely összesen három külvárosi kultúrházzal rendelkezik, a csobotfalvinak az önkormányzat már megtalálta a működtetőjét, a zsögödinek pedig ezután kerítenek gazdát, de addig is megnyitják alkalmi rendezvények előtt, a taplocaira ugyanakkor idén újabb felújítás vár – ezt már Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere közölte lapunkkal.

A taplocai kultúrotthon. Látszólag minden rendben, de tatarozásra szorul idén az épület Fotó: László F. Csaba

Az alpolgármester elmondta: a taplocai kultúrházat a Taplocai Egyesület működteti, az idén azonban lejár a városi önkormányzattal megkötött szerződésük. Ezt követően felújításra lesz szükség, a fűtést biztosító kazánnal is gond van: nem felel meg ugyanis a tűzvédelmi előírásoknak.

Újabb tatarozásra van szükség
Kedden a helyszínen is szemügyre vettük az épületet. Valóban, vannak a mennyezeten kisebb repedések, messziről azonban nem látszik, hogy bármi gond lenne az épülettel. A ház gondnokától megtudtuk, elsősorban elsőáldozáskor és kicsengetésekkor veszik igénybe a környékbeliek a kultúrházat, régebben esküvők is voltak itt, de mára a vendéglők már elcsábították a lakodalmukat ülőket. Ezenkívül a helyi néptáncegyüttes is a kultúrházban próbál. A szomszédos buszmegállónál látható plakátokat nézve kiderült, hogy más rendezvényeknek is helyet adnak, az egyik plakát tanúsága szerint február 17-én a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék léptek fel.
Füleki Zoltán kérdésünkre elmondta, az önkormányzatnak meg kell várnia, amíg idén lejár a kultúrház kezelési szerződése, csak azt követően tudják elvégezni a szükséges karbantartási munkálatokat. Erre értelemszerűen közbeszerzési eljárást fog kiírni a város. Az alpolgármester szerint még korai lenne megjósolni, hogy mikor, hiszen az országnak még nincs költségvetése. Ez egyébként azért fontos, mert mint ismeretes, a helyi önkormányzatok csak a központi költségvetés elfogadása után készíthetik el a saját költségvetésüket.
– Az jó, hogy mindhárom kultúrházat felújítottuk. A csobotfalvi például korábban rom volt, ehhez képest már gazdát is sikerült találni neki – emelte ki a pozitívumokat az elöljáró.
Hozzáfűzte, a helyi kultúrház üzemeltetőjét át is adták a Cari­tasnak. A civil szervezet működteti az intézményt, ugyanakkor ebből a célból összefogott az egyház, a közbirtokosság és a csobotfalvi kulturális egyesület is.

Zsögödben hamarosan működni fog
A Hargita Népe kérdésére elmondta: a zsögödi kultúrház esetében valamennyi szükséges javítást, karbantartó munkát elvégezték és jelenleg zajlanak az egyeztetések, hogy melyik közhasznú civil szervezetre tudják bízni a működtetését. Kérdésünkre hozzáfűzte: az önkormányzat elsősorban azt várja el a kultúrházak majdani működtetőitől, hogy a helyi közösség igényeinek megfelelően vezessék az intézményeket, és természetesen a civil szervezetek feladata, hogy fenntartsák az épületeket, azaz állniuk kell a rezsiköltséget. Az alpolgármester ugyanakkor elmondta: a zsögödi kultúrházat is fogják időszakosan működtetni, addig is ameddig „gazdát” nem talál az önkormányzat. Olyan alkalmi rendezvényeknek adnak helyet, mint például a falugyűlés.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek