Hamarosan elkészül a pápalátogatásra szánt alkotás

Faragják a csíksomlyói székelykaput

279

Várhatóan május 22–23. körül készül el a 8 méter széles és mintegy 5 méter magas székely­kapu, amelyet a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatói faragnak ki Kovászna, Maros, és Hargita megye összefogásának eredményeként Ferenc pápa látogatására – tudtuk meg Zeteváralján, ahol ottjártunkkor már három hete reggeltől estig folyamatosan zajlott a munka.

Készül a galambdúc is. Még tíznapi munka vár a faragókra Fotók: Iochom Zsolt

A főbb tudnivalókat Sándor Árpád, a népiskola igazgatója közölte, miközben a diákok és tanáraik szinte egy percig sem hagyták abba a fúrást-faragást. Kérdésünkre elmondta: teljesen magától értetődőnek tűnt, hogy a Vámszer Géza Művészeti Népiskola diákjai faragják majd ki a pápalátogatás alkalmával a csíksomlyói Nyeregbe vezető úton felállításra kerülő székelykaput, hiszen az iskola rendelkezik fafaragó szakkal és olyan szakemberekkel, akik el tudják készíteni és meg tudják mutatni a diákoknak is, hogyan kell.

Ésszerű döntés volt
Hozzáfűzte: azért volt ésszerű a döntés, mert a végzős, harmadéves diákok tanulják a kopjafafaragást és a székelykapu-faragást. Így a végzős diákoknak ez egyben vizsgamunkájuk is lesz. Mint részletezte: a kisebb diákok számára is hasznos, hogy részt vesznek a székelykapu faragásában. Ugyanis akadnak olyan minták is, amelyeket már az elsőéves diákok ki tudnak faragni. Ilyen például a vízfolyásos minta, de az alapot is ki tudják szedni a minták mellől, amelyeket az idősebb diákok előzetesen már kifaragtak.
Kérdésünkre az intézményvezető elmondta: meglehetősen nehezen kaptak faanyagot, ilyen nagy méretű fát ugyanis nem egyszerű beszerezni. Végül Kobátfalván találtak rá a megfelelő alapanyagra.

Nyolc méter széles, majdnem öt méter magas lesz. Látványos kapu fogadja a pápát és a hívek százezreit

Kobátfalvi fából, Zeteváralján
Sándor Árpád kifejtette: először az ácsmunkát kellett elvégezni, ki kellett mérni, vágni azokat a részeket, amelyekből már össze lehetett állítani a kaput. Egyébként Sebestyén Ferenc, az iskola tanára ajánlotta fel, hogy az ő zeteváraljai udvarán el lehet készíteni a székelykaput, mert egyébként is szokott székelykapu-faragással foglalkozni. Ezt a munkát Csíkszeredában, az iskolában hely hiányában nem lehetett volna elvégezni.
Sebestyén Ferenc elmondta: azért ajánlotta fel, hogy az ő portáján készüljön el a székelykapu, mert a Népiskola munkatársa, és nála volt elég hely ahhoz, hogy a kaput össze tudják rakni. Kérdésünkre, hogy ez neki nem jelent-e terhet, határozott nemmel válaszolt.
– Ez a mindennapos munkám: székelykapu-készítés, kopjafák faragása. Az udvaron folyamatosan jövés-menés van – tette hozzá magyarázatként, hogy miért nem jelent számára fennakadást a dolog.
– Amikor elkészül a kapu, amikor a diákok mennek Somolyóra, akár pünkösdkor, akár az Ezer Székely Leány Napján, odamehetnek és megmutathatják barátaiknak, ismerőseiknek azt a mintát, amelyet ők faragtak. Büszkék lehetnek arra, hogy hozzájárultak a székelykapu elkészítéséhez – fűzte hozzá az iskola igazgatója. Mint elmondta: az igazi nehézsége a munkának, hogy a székelykapu mindkét felét ki kell faragni.

Bőven jut tennivaló a kisebbeknek is. A kapu mindkét oldalát kifaragják

Csíkszéki motívumvilág
A mintát András Lajos, az iskola tanára rajzolta meg. Tőle tudtuk meg, hogy csíkszéki mintákat faragnak a székelykapuba, amelyekhez képest az udvarhelyszéki székelykapuk díszítése sokkal tömörebb. Kérdésünkre elmondta: ilyen különleges, Csíkszékre jellemző motívum az életfa.
– Nagyon érdekes formája van. Egy olasz kancsóból indul ki, egy egyenes gerincű vonalrendszer, amelyet jobbra és balra is kihajló virágok díszítenek – részletezte András Lajos.
A szorgoskodó gyerekeket is megkérdeztük. Vas Tifán Mária Vivien és Berkeczi Benedek, a művészeti népiskola legifjabb növendékei éppen farkasfogmotívumot faragtak. Mindketten székelyvarságiak, így aztán nem csodálkoztunk azon, hogy szinte kórusban válaszolták kérdésünkre, hogy nem nehéz kifaragni a farkasfogat.
– Nagyon könnyű, mert egyszerű lépésekből áll – mondta Berkeczi Benedek. Látszott, hogy összeszoktak a gyerekek, mert a következő mondatot is ő kezdte el, de Vas Tifán Mária Vivien fejezte be. Ez így hangzott: „Főleg, hogy a pápának készül, örülünk nagyon, hogy mi végezhetjük a munkát.”

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek