2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Hálózatban a megye kórházai

A megyei kórház sikeres projektje nyomán, informatikai rendszer segítségével összekötötték a Hargita megyében működő öt kórházat, így lehetőség nyílt arra, hogy az orvosok könnyen és gyorsan hozzáférjenek az egyik kórházból a másikba utalt betegek adataihoz. A projekt egyedülálló Romániában.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Daniel Nistor, az Info World képviselője és Demeter Ferenc kórházmenedzser Fotó: Balázs Árpád
Borboly Csaba megyeitanács-elnök, Daniel Nistor, az Info World képviselője és Demeter Ferenc kórházmenedzser Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]O[/dropcap]rszágszinten Hargita megye eddig az egyetlen, ahol működik olyan in­formatikai rendszer, amilyent tegnap mutattak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban: az egészségügyi intézmény sikeres pályázata révén a megye öt kórházát integrált információs rendszerre csatlakoztatták, amely az Info World által kifejlesztett és alkalmazott szoftvert használja. Amint elhangzott, a rendszer sokkal áttekinthetőbb nyilvántartást tesz lehetővé, a betegek adatainak a hálózatba való feltöltése nyomán az orvosok ezekhez könnyen hozzáférhetnek, és azon túl, hogy az öt kórház ily módon egyetlen informatikai hálózaton van, a rendszer lehetővé teszi a családorvosok kapcsolódását is.
– A számítógépes rendszernek köszönhetően, jelszó segítségével a betegek is hozzáférhetnek saját elektronikus egészségügyi nyilvántartásukhoz, amely biztonságos hozzáféréssel tartalmazza az illető személyes adatait, a kórtörténetét, az elvégzett orvosi vizsgálatok eredményeit, a kezeléseket stb. – nyilatkozta az újságíróknak dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.
A betegek elektronikus nyilvántartásához – amelyet a megyei kórházban lévő, központi szerveren tárolnak – a megye bármelyik pontján hozzá lehet férni, ahol van internet-csatlakozási lehetőség, sőt, az alkalmazott informatikai megoldás biztosítja a rendszer összekapcsolódását például laboratóriumok, más kórházak informatikai rendszerével, és lehetőséget ad az egészségbiztosító által használt rendszerekhez való csatlakozásra is.
A tegnap bemutatott, az egész megyére kiterjedő orvosi informatikai rendszer kiépítését több mint hétmillió lejjel támogatta az Ágazati Operatív Program.
– A rendszer már működik, azzal dolgozunk. Kisebb fennakadások vannak, ami egy ilyen méretű rendszer esetében érthető, de ezeket az elkövetkező hetekben-hónapokban a szakcég korrigálja – mondta Demeter Ferenc.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb