Hallgat a folytatásról a szaktárca: Bizonytalanság a minimis-programok körül

82

Nemcsak a termelők, de hivatalos közlés hiányában a programok helyi koordinátorainak számító mezőgazdasági igazgatóságok is csak találgatják, milyen jövőt szán a liberális vezetésű mezőgazdasági minisztérium, az előző, szociáldemokrata kormány által elindított mezőgazdasági „de minimis” támogatási programoknak.

Érdeklődnek, kérdezősködnek az érintett gazdák, de máig nem kaptak hivatalos értesítést a megyei mezőgazdasági igazgatóságok az előző, szociáldemokrata kormány által elindított „de minimis” támogatási programok lehetséges idei folytatásáról – panaszolta a napokban az Olt Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője az Agrointel hírportálnak. Hozzátette: a szakigazgatókat a több éve futó programok jövőjéről a mezőgazdasági minisztérium még nem tájékoztatta: jobb híján az országos médiában megjelenő sajtónyilatkozatokra hagyatkozva próbálnak válaszolni a hozzájuk forduló gazdálkodók kérdéseire. A termelőknek viszont – a tervezhetőség érdekében – találgatások helyett konkrétumokra van szükségük – hangsúlyozta az Olt megyei intézményvezető.
Úgy tudni, folytatják
Lapunk érdeklődésére Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elismerte, az előző mezőgazdasági miniszter, Petre Daea nevéhez kötődő támogatási programok folytatására vonatkozó információkat írásban valóban nem kaptak még a szaktárcától. Az elért eredmények alapján viszont úgy gondolja, hogy a gazdálkodók között nagyobb népszerűségnek örvendő programokat – a gyapjúértékesítést, a fokhagymatermesztést, valamint az üvegházi és fóliasátras paradicsomtermesztést ösztönző programot – a liberális kormány is hajlandó a mezőgazdasági minisztérium költségvetésén keresztül tovább finanszírozni.
– Nincs hivatalos értesítés, de úgy néz ki, hogy a gyapjús, a paradicsomos és a fokhagymás „de minimis” támogatási program is folytatódik. A hírek szerint, a minisztériumban elemzik az elért eredményeket, viszont a programok szabályain idén még nem változtatnak. A miniszter a gazdatalálkozókon azt nyilatkozta, hogy ami jól működik, ahhoz nem nyúlnak. Márpedig a paradicsom- és fokhagymatermesztési program is a sikeresek között volt – jegyezte meg Török Jenő.

Hargita megyei érintettek
Hargita megyéből a paradicsomtermesztési programnak 2019-ben 11 kedvezményezettje volt: az évi 3 ezer eurós „de minimis” támogatásért cserébe a termelők az őszi, kora téli időszakra vállalták, hogy friss szedésű paradicsommal látják el a térségbeli vásárlókat. A fokhagymatermesztési programban a megyéből tavaly három termelő vett részt: a támogatás ez esetben is évente 3 ezer euróra rúgott, ami ugyancsak vonzó a kultúrával foglalkozó gazdálkodóknak. A gyapjúértékesítési program keretében a szaktárca kilónként 2 lejes támogatást ajánl azoknak a juhosgazdáknak, akik az állataikról lenyírt gyapjút hivatalos úton gyapjúbegyűjtő központoknak, vagy pedig a közvetlenül a gyapjúfeldolgozóknak értékesítik. Hargita megyéből a program kínálta előnyökből tavaly közel kétszáz juhtartó részesült.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek