Hallatják hangjukat

99

Első alkalommal szervezi meg a csíkszentléleki egyházközség az alcsíki kórustalálkozót, amelyre további hat kórust várnak. A három éve alakult szentléleki kórus sokat vállalt magára a rendezvény megszervezésével – erre méltán büszke plébánosuk, Ilyés Zsolt.

korus1
Csíkszentlélek is bekapcsolódott az alcsíki egyházi kórustalálkozók szervezőinek sorába. A jeles egyházzenei esemény a huszonegyedik kiadásához érkezik, és a hét kórus – Csíkszentlé­lek, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csík­szent­simon, Tusnádfür­dő, Csík­szen­márton, Csíkszent­györgy – fog­ja hallatni hangját.
A kórustalálkozó szombaton fél 11-kor kezdődik rózsafüzér-ájtatossággal a szentlékei templomban. Ezt követően szentmisét mutatnak be, főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános lesz.
A kórusok találkozója, az elő­zetes tervek szerint, 13 órától kezdődik a csíkmindszenti sportcsarnokban. A program ünnepi ebéddel zárul.
A házigazda szerepét felvállaló, Gergely Tibor kántor vezette csíkszentléleki kórus fiatalnak mondhatja magát, hiszen mindössze három éve alakult, azóta is folyamatosan bővül a létszám.
– Jelen pillanatban közel húsztagú a kórus, ezekkel a tagokkal heti rendszerességgel tartunk próbákat. Külön büszkék vagyunk arra, hogy minden vasárnap bekapcsolódunk a szentmisébe, hiszen más kórusok csupán nagyobb egyházi ünnepekkor kapnak szerepet. Annak ellenére, hogy viszonylag fiatal a kórus, már volt szerencsénk Gyulafehérváron, illetve Kolozsváron is fellépni – jegyezte meg a kántor.
A hétvégi kórustalálkozóra két énekkel készültek: előbb egy görög keresztény éneket – Akathisztosz Himnusz/Örülj szent Szűz művet szólaltatják meg, majd Gárdonyi Zoltán Ó, te üdvadó énekét adják elő.
Ilyés Zsolt plébános megtiszteltetésnek tartja, hogy az idei eseménynek Csíkszentlélek lehet a házigazdája.
– Kórusunk három éve alakult és tagjai vállalták az esemény szervezését, a munkába az egyháztanács is besegít. Mint plébános nagyon büszke vagyok Gergely Tibor kántorra és az általa vezetett kórusra, amiért vállalták ezt a munkát. Mindamellett a közösségünk számára ez egy megtiszteltetés, hogy egy ilyen esemény kapcsán is hallatjuk hangunkat, mint a környék egyik legkisebb egyházközössége. Ez egy ünnep kell legyen, amely az összetartozást is szimbolizálja – fogalmazott a plébános.
Az esemény főtámogatója Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, továbbá Csíkszentlélek Polgármesteri Hivatala, Csíkszentlélek Közbirtokossága, illetve az Alcsík Kistérségi Társulás.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek