Halasztással kezdődött az újraindulás az 1. Ligában

A koronavírus játszotta a főszerepet a nyitányon

31

Nem a tervezettek szerint indult újra a hazai labdarúgó-bajnokság a koronavírus-járvány miatti tizennégy hetes kényszerpihenőt követően. Az 1. Liga rájátszásának harmadik fordulójának nyitómeccsét, valamint egy szombatra tervezett találkozót is el kellett halasztani a koronavírus miatt. Az FC Botoșani csapatorvosának és a Bukaresti Dinamo szertárosának is pozitív lett csütörtökön a koronavírustesztje.

Egy hónapja tervezik a hazai labdarúgó-bajnokság újraindulását, amely a tervek szerint pénteken este az 1. Liga felsőházi rájátszásának egyik rangadójával, az Universitatea Craiova – FC Botoșani mérkőzéssel rajtolt volna. A moldvaiak már az oltyán városban voltak, amikor megtudták, hiába a nagy készülődés, utazhatnak haza, ugyanis csütörtökön este kiderült, a csapat orvosának koronavírustesztje pozitív lett. A Bukaresti Dinamo és a Chindia Târgoviște meccsét sem játszották le az alsóházi rájátszásban, a fővárosiak szertárosának is pozitív lett a koronavírustesztje. Így az utolsó pillanatokban a sepsiszentgyörgyiek meccsének kezdési időpontját is megváltoztatta a Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) a televíziós jogdíjakat birtokló cég kérésére. Az, hogy mi lesz a FC Botoșani és a Dinamo hétvégére, illetve a következő fordulókra kiírt találkozónak sorsa, egyelőre nem tudni.
A hazai labdarúgó-bajnokságokat március elején állította le a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a koronavírus-járvány miatt, a csapatok a közös edzéseket május 18-án kezdték el, majd a tizennégy hetes kényszervakáció után pénteken rajtolt el a pontvadászat az 1. Liga alsó- és felsőházában a harmadik forduló mérkőzéseivel.

Találkozott?
Egyelőre homály fedi, hogy a FC Botoșani csapatorvosa találkozott-e a játékosokkal azelőtt, hogy kiderült volna róla, pozitív lett a koronavírustesztje. A csapattulajdonos, Valeriu Iftime azt mondta, az orvos egy hónapig szabadságon volt és nem volt kontaktja a focisokkal. „Egy kórházban dolgozik, csak külső szerződéses viszonyban van a csapattal. A szabályok szerint csapatorvos nélkül nem utazhatunk el idegenbeli mérkőzésekre, így a stábnak két tagjával, a csapatvezetővel és az egyik masszőrrel közösen utazott el Craiovára egy személygépkocsiban. Korábbi koronavírus-tesztje negatív lett, most pedig arról kaptunk hírt, hogy pozitív tesztet produkált” – nyilatkozta Iftime az egyik hazai sportportálnak. Az orvos egy botoșani-i lapnak azt mondta, nem érti, hogy egy negatív teszt után hogyan lett mégis pozitív a koronavírusra. „Nincs semmilyen tünetem, ráadásul jól is érzem magam. Utoljára akkor végezték el rajtam is a tesztet, amikor a csapat és a stáb tagjait is tesztelték, ahogy egyébként a szabályzat előírja. Utlag szóltak, hogy az én tesztem pozitív lett” – nyilatkozta Petre Rădăuceanu.
Azonban az egyik országos tévécsatorna arról adott hírt, hogy a csapatorvos együtt vacsorázott csütörtök este Mogoşoaián, ahol a moldvaiak megszálltak, ám ezt Iftime cáfolta. Ahogyan szerinte az a hír sem igaz, hogy a klub második csapatánál játszó 17 éves játékos, akinek szintén pozitív lett a koronavírustesztje, együtt edzett volna a nagycsapattal az elmúlt héten. Iftime azt nyilatkozta, az orvos, a masszőr és a csapatvezető intézményes elkülönítésben van.

Elkülönítve
A Bukaresti Dinamo vezetősége is állítja, a csapat szertárosa nem volt kapcsolatban a játékosokkal, noha ez egy kissé hihetetlennek tűnik. „Szerdán végeztettük el a csapattal és a stábbal a koronavírustesztet, és akkor minden rendben volt. Egy nappal később kaptuk a hírt, hogy a szertárosunknak mégis pozitív lett a tesztje, ekkor azonnal értesítettünk mindenkit és házi elkülönítésbe vonultunk – nyilatkozta a klub sportigazgatója, Ionel Dănciulescu. Hozzátette, a szertáros annak ellenére kórházban van, hogy tünetmentes, ráadásul családja minden tagjának negatív lett a koronavírustesztje. „Beszéltem a kollégánkkal, azt mondja, jól érzi magát és nem érti, hol fertőződhetett meg. Várja a következő tesztjének eredményét” – tette hozzá Dănciulescu.
Ami jelenleg biztos, hogy a közegészségügyi igazgatóság mind a Dinamónál, mind pedig a FC Botoșani-nál járványügyi vizsgálatot rendelt el, a két csapat pedig addig nem léphet pályára, amíg nem derül ki pontosan, van-e fertőzés a játékosok vagy a stábtagok körében.

Újabb döntetlen
A pénteki bajnoki restart elmaradt ugyan, de Craiován mégis volt meccs: az Universitatea a Chindia ellen lépett pályára barátságos meccsen, amely végül a vendégek 1–0-s sikerével zárult.
A pontvadászat tényleges újraindulásának első meccsét szombaton Voluntari-ban rendezték. Az ilfovi rangadón a korábbi sereghajtó könnyedén nyert az Academica Clinceni ellen. A találkozót követően a Voluntari immár nincs kiesést jelentő helyen, míg az Academica lett az új sereghajtó.
A nap és a forduló második meccsét Sepsiszentgyörgyön játszották, természetesen nézők nélkül, ám a Székely Légió a stadion közvetlen közelében óriáskivetítőn követte és szurkolta végig a találkozót. A Sepsi OSK magabiztosan kezdte az FC Hermannstadt elleni meccset, folyamatosan támadtak, ám a nagyszebeniek sokáig remekül védekeztek. A 25. percben Fülöp megszerezte a vezetést, ám a gól után sem állt le a Sep­si OSK a támadásokkal, de a továbbiakban a nagyszebeniek védelme helytállt. A szünetben a vendégek három cserelehetőséget használtak ki, amely – amint kiderült – a legjobb húzásuknak bizonyult. Egy perccel a játékrész kezdése után a vendégek kapusa ívelte előre a labdát, a háromszéki védőknek nem sikerült közbelépniük, a csereként beállt Yazalde pedig óriási gólt lőtt tizenhét méterről. A folytatásban a nagyszebeniek a döntetlen megtartására törekedve védekeztek, ám hiába birtokolta többet a labdát és támadott a Sepsi OSK, igazi veszélyt nem jelentett egyetlen akciójuk sem a vendégek kapujára, így az összecsapás 1–1-es eredménnyel zárult.
A Sepsi OSK holnap 20 órától a FC Voluntari-t fogadja az alsóházi rájátszás negyedik fordulójában.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.