Halászlé másként

Glóbusszal a vállamon 14.

187

Ha már a halpiacról írtunk, folytassuk egy hun­ga­rikummal! Mi magyarok, nagyon büszkék vagyunk hallevesünkre, úriasabban halászlénkre. Elkészítése igazi férfifeladat, amíg a potyka a vízben rotyog, addig bőven folyhat a más jellegű folyadék is a szakácsok torkán lefelé. Gyermekkoromban a szegedi és a dunakömlődi főzet volt a híres, s a Balaton partján is különleges halászlékkel várták az NDK-s turistákat. Sok helyen, a kulináris csemege hiányosságait méregerős paprikával pótolták, arra viszont jól fogyott a bor. A bajai halászléről korábban keveset hallottam, de egy remek marketingfogással, a Bajai Halfőző Fesztivállal a derék bácskaiak egyszerre ismertté tették főztjüket, s a mellé dukáló italaikat. A közmédiában is nagy közönségsikerrel szerepelt egy riporter, aki élő adásban – a halászlé keltette élmények hatására – majdnem ki tudta mondani a szavakat.

Készül a bajai halászlé Fotó: Kelemen Áron

A világban is ismerik a halleveseket, de elkészítésük nagyban különbözik a hazaitól. Talán a leghíresebb, a marseille-ibouillabaisse. No, itt tegyük félre a szegedi, bajai élményeinket, e leves-költeményben kagyló, narancs, zöldség íze keveredik, s a paradicsomot sem sajnálják belőle a szakácsok, s petrezselyem, kakukkfű, babérlevél, ánizs zamatát ízlelhetjük a sűrű lében.
A Halas Chorba Frik tunéziai halleves szintén mediterrán módi alapján rotyog. A hallal készült alaplében a tönkölybúzát fokhagymával, petrezselyemmel és zellerrel főzik meg, római köménnyel ízesítik. A levest citromkarikákkal teszik vonzóvá, e gyümölcs ízben is kiválóan illik az étekhez.
Vietnámban, a hagyományos leves „megbolondításában” a szardíniából erjesztett halszósz is fontos szerepet kap, a bőséges folyadék, a kiváló fűszerek és a rizstészta fenséges egyveleget alkotnak. Citromfű, koriander, gyömbér is jut a fazékba. Először az ínyenc lekanalazza a levet, majd pálcikát ragad, s a gusztusos halfalatok következnek.
Thaiföldön csípősebbre veszik a figurát: nem sajnálják a chili szószt a készítésénél, ez a méregerős fűszer a trópusokon a fertőtlenítésben is szerepet kap. A citromfüvet is bőven mérik, a gusztusos haldarabokat, tenger gyümölcseit kókusztejben főzik meg, s ugyancsak citrommal tálalják.
Végezetül, a legkülönösebb halászlét Kenyában, Mombassában ettem. Egy ott élő magyar, Chernel Jenő hívott meg ebédre. A fekete szakács magyar recept alapján készítette el a halászlét, rákokat, kagylókat, medúzákat is bőven pucolt a levesbe. A Zsolnai étkészletben kicsit furán festett a készítmény, de a pompás dél-afrikai vörösbor minden kétségünket eloszlatta, s kétszer is szedtünk az eklektikus szaftból.

Csermák Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.