Haladunk a korral

Haladunk a korral

482

Dr. Ajtony Zsuzsanna projektvezető és a Sapientia – EMTE Csík­sze­redai Karának Humántudományok Tanszéke június 13-án mutatta be Nyelvi és in­terkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az európai uniós munkaerőpiacon című nemzetközi projekt záróprogramját.

A résztvevők figyelemmel kísérik a projekt bemutatóját Fotók: Rusz László

A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke 2016-ban kapott újra felkérést nemzetközi projektben való részvételre, amely ez év augusztusában a végéhez ér. Múlt héten mutatták be a kilenc ország szakembereit tömörítő projektet, amelynek keretében tizenhat nyelven elérhető tananyagot dolgoztak ki. Ezen belül a tanszék oktatói három nyelv – a magyar, a román és az angol – tanulására biztosítanak lehetőséget ingyenes, internetes platformon, amelyhez okostelefon-applikáció, illetve interaktív térkép is társul. Az internetes platform különböző nehézségi szinteken ismerteti, gyakoroltatja az adott nyelvet, játékossággal érdekesebbé téve az idegen nyelv elsajátítását. A témakörök kialakításában a vendéglátóipar az alappillér, de ezen túl, mintegy hidat építve a sokféleség elemei közé, különböző kultúrák hagyományaival, értékeivel ismerkedhet meg a tanulni vágyó. Az internetes platform sajátosságait, használatát a projektben részt vevő tanárok mutatták be. Az eredményt a szünetet követő workshop keretében ki is lehetett próbálni.


A programon elhangzott, folyamatosan fejlődő világunkban olyan pedagógiai, tanulási módszerekre van szükség, amelyek az új generáció figyelmét is képesek lekötni, és úgy hiszem, a humán tanszék sikeres lépést tett efelé. Ennek az egyik alapvető kelléke a tanulás valamilyen digitalizált formája, sok applikáció, weboldal szolgáltat tanulási alternatívákat, reménykedve, hogy ebben a világban nemcsak a virtuális játékoknak van helye. Ezt a célt is képviselik a projekt résztvevői, hisz a célcsoport nemcsak egyetemisták vagy vendéglátósok, hanem mindenki, aki fejlesztené magát, vagy meg szeretné ismerni az őt körbevevő világot. Nem mondom, hogy Dante Alighieri hitvallását kell követni, miszerint, „Még ha fél lábbal a sírban állnék is már, akkor is tanulnék”, de ha fele ennyire ég bennünk a tudásvágy, azt hiszem, csak nyerhetünk.

Gál Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.