Haladékot kaptak májusig

Márton Áron Kulturális Központ

420

Az általános városrendezési terv érvénytelensége eleve megcsúsztatta, később az előírásoknak nem megfelelően felszerelt földgázvezeték hátráltatta a csíkszeredai Márton Áron Kulturális Központ kivitelezését. Így esélytelennek bizonyult a decemberi határidőre való befejezés, de sikerült haladékot kapniuk májusig. A Szent Kereszt Plébánia magyarországi támogatásból megvalósuló másik projektje, a bölcsőde-napközi építése teljes évet csúszott, de erről sem mondtak le.

A hideg dacára is folyik a munka. Időt nyertek Fotó: László F. Csaba

Folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzést, és amikor a hőmérséklet engedi, bizonyos munkákat a tél folyamán is elvégez a kivitelező – mondta Darvas-Kozma József esperes, a kulturális központot építő egyházközség plébánosa. Mint arról többször beszámoltunk, 360 millió forintos (5,2 millió lejes) magyarországi támogatásból multifunkcionális épület lesz a Postabank és a Segítő Mária Gimnázium bentlakása közötti sarkon. Az épületet az eredeti tervek szerint már tavaly decemberre befödték volna, de előbb az általános városrendezési terv (PUG) hiánya miatt az építkezési engedély kibocsátása késett, majd újabb egyhavi késést okozott a Postabanknál szakszerűtlenül felszerelt gázvezeték, amelynek eltávolításához egy sor újabb engedélyt kellett beszerezniük.
– Május 31-ig kell elszámoljuk azokat a költségeket, amelyeket december végéig kellett volna. A kivitelező Impex Aurora Kft. vállalta az új határidőt. Keressük a finanszírozási lehetőségeket a későbbi munkálatokra, és amennyiben nem járunk sikerrel, területértékesítést is fontolóra veszünk az anyagi források biztosítása érdekében – nyilatkozta a Hargita Népének Darvas-Kozma József. Nem tartja valószínűnek, hogy az időigényes belső munkákkal idén végeznek, de reméli, hogy a térrendezést befejezik. Ehhez szükséges a polgármesteri hivatallal való hatékony együttműködés, a járda ugyanis városi tulajdon.
A Márton Áron nevét viselő, elsősorban kulturális eseményeket befogadó négyemeletes épület földszintjén irodahelyiségek lesznek, az első emeleten állandó Márton Áron-kiállítás és konferenciaterem kap helyet, és ez a szint összeköttetésben lesz a gimnázium bentlakásával. A felső három emeleten egyházi személyek és gimnáziumi tanárok számára alakítanak ki szolgálati lakásokat.

Év végére megépül a bölcsőde-napközi

Ugyancsak tavaly decemberre kellett volna befedniük a Szív utcába, a dendrológiai parkként ismert helyszínre tervezett bölcsőde-napközi épületét. Ezt azonban el sem kezdték, de sikerült egy teljes évvel meghosszabbítani az elszámolási határidőt. Darvas-Kozma József elmondta: a PUG hiányában övezeti rendezési tervet (PUZ) készítettek, és most már minden engedélyük megvan az építkezés elkezdéséhez. Tavasszal nekifognak, év végére pedig remélhetőleg állni fog a 120 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde és napközi. Erre a célra ugyancsak 360 millió forintot kapott a Szent Kereszt Plébánia – ez is a tervezésre, engedélyeztetésre, a létesítmény felépítésére és befedésére elegendő.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek