Haladék a paradicsomra, több pénz a fokhagymára

Döntött a kormány

92

Május 14-e helyett június 15-ig meghosszabbította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a tavaszi időszakban termesztett paradicsom értékesítési határidejét a kormány. A kedden elfogadott kormányhatározat értelmében azok a termelők, akik részt vesznek a szaktárca 2019-es paradicsomtermesztési „de minimis” típusú támogatást nyújtó programjában, az üveg- és fóliasátrakban termesztett primőr zöldséget egy hónnappal tovább, azaz a korábbi vállaláshoz képest tágabb időszakban értékesíthetik.

Időt nyertek a paradicsomtermesztők az értékesítésre Fotó: László F. Csab

Ugyancsak keddi ülésén döntött a kormány a fokhagymatermesztők „de minimis” támogatásának megháromszorozásáról. A gazdák az eddigi 1000 euró helyett 3 ezer eurós évi támogatást kaphatnak minden hektárnyi fokhagymaültetvény után, amennyiben részt vesznek a mezőgazdasági tárca által indított fokhagyma-termesztési programban.
Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke kedden bejelentette, bővíteni tervezik a paradicsomprogramot, amelyre most, ezer négyzetméterenként háromezer euró támogatást adnak. Az elképzelések szerint a paradi­csomtermelők hőközpontra is pá­lyázhatnak, amivel télen fűteni tudják az üveg- és fóliaházakat. Dragnea szerint, aki december 1-je és május 1-je között paradicsomot tud árulni, az hatezer euró támogatásra számíthat, a többieknek a mostani háromezer eurós támogatást 4 ezer euróra emelik. A PSD elnöke elmondta: a támogatásokat további hat zöldségfélére: paprikára, csípős paprikára, kápiára és paradicsompaprikára, uborkára és padlizsánra is kiterjesztik, ahol ezer négyzetméterenként ezer eurót adnak a program elején.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek