Halad a község korszerűsítése: További fejlesztések várhatók

97

Csíkszentkirály községben a 2019-es évben aszfaltozási munkálatokat végeztek, új tűzoltóautót vásároltak és temetősétányokat alakítottak ki. Idén a beruházások folytatásaként a csatornahálózat bővítése a cél, illetve a kultúrház felújítása is a tervek között szerepel.

Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere sikeres beruházások évének nevezi a 2019-es évet. Több olyan fontos projektet sikerült megvalósítani, amely a község modernizálásához járul hozzá.

Székely Ernő                                                                                                                        Fotó: Fodor Zsuzsánna

Legfontosabb megvalósítások
A Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) finanszírozásából több kilométer utat leaszfaltoztak, mostanra már a községi utak 98 százalékát aszfaltburkolat fedi. A polgármester elmondta: a régi, 1953-ban gyártott tűzoltóautót is sikerült lecserélni, helyi forrásokból egy modernebb, a mai kor elvárásainak megfelelő szerkocsit tudtak vásárolni és üzembe helyezni. Mivel a régi tűzoltógarázs kicsinek bizonyult, a polgármesteri hivatal mellé egy nagyobb garázst építettek, ahonnan könnyebben bevetésre lehet küldeni az új járművet.
Az elöljáró mindemellett a temetősétányok kiépítésére a legbüszkébb, mivel ez olyan előremutató beruházás, amilyenre a környéken máshol nincs példa. Mint mondta: 60 százalékban sikerült kiépíteni a sétányokat helyi és megyei forrásokból.
Az európai utak melletti járdák kiépítésére is nagy hangsúlyt fektettek, amelyek 50 százalékban el is készültek Hargita Megye Tanácsa támogatásával. Hasonló támogatásból a község más részein (Kincseszeg és Poklonfalva) is szeretnének járdát építeni, amire konkrét elképzelés van, már csak a tervezés és kivitelezés van hátra. Továbbá a ravatalozót is korszerűsítették, hősugárzót építettek be a teraszába, amit télen használnak. Mindemellett pályázati forrásokból a Csíkszentkirályi Fúvószenekar tagjainak új egyenruhát és hangszereket is vásároltak.
Az elöljáró rámutatott, hogy a község kulturális élete is egyre élénkebb. A közel 100 tagot számláló Vadrózsa és Bimbócska néptánccsoport minden évben többször is fellép a falu rendezvényein. Az immár hagyományossá vált Katalin-bált tavaly a Vadrózsa felnőtt néptánccsoport szervezte. A Csíkszentkirályi Fúvószenekar, a népi zenekar, a Férfidalárda, illetve a nemrégiben alakult iskolai énekkar is szélesíti a lakosok kulturális életben való részvételét. Kiemelkedő események voltak a község életében tavaly a falunapok, a karácsonyi koncert, illetve a megyei farsangtemetési rendezvényen is minden évben részt vesznek.

Aláírták a finanszírozási szerződést
Amint a község vezetője beszámolt róla, tavaly ősszel a Helyi Fejlesztési Országos Program (PNDL) támogatásával aláírták a finanszírozási szerződést a csatornahálózat bővítésére, a munkálatokat azonban az időjárási viszonyok miatt csak tavasszal kezdik el. Csíkszentkirály önkormányzata azon dolgozik, hogy minél korszerűbbé tegye a községet, ebbe az irányba mutatnak a jövőbeli célok is. Mint megtudtuk: az utóbbi években modernizálták az iskolát, a sporttermet, a községházát és az orvosi rendelőt. Már csak a kultúrotthon maradt ki a sorból, amelyet idén kívánnak felújítani. A polgármester elmondása szerint a felújítási szerződést már aláírták, jelenleg a tervet készítik, és reméli, hogy tavasszal meg tudják hirdetni a munkálatokat és találnak kivitelezőt. Elképzeléseik szerint újravakolják az épületet, modernebb fénytechnikával, hangosítással és füstérzékelőkkel szerelik fel a színpadot, új bútorzatot vásárolnak, korszerűsítik a lépcsőfeljáratot, nyílászárókat cserélnek és modern takarítógéppel is felszerelik a művelődési otthont.
Remélik, hogy a temetősétányok kiépítését, illetve a megyei utak melletti járdák építését is befejezik az idén. Terveket készítettek továbbá Csíkszentkirály és Olasztelek erdei összekötőútjainak kiépítésére. A polgármester rámutatott, hosszú távú céljai közt szerepel a község vashídjának újraépítése is.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek