2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Hálaadás a jó termésért

Igazi gazdanapi ünnep zajlott szombaton Gyergyó­szent­mik­ló­son: élettel telt meg a város piactere. Első alkalommal tartottak kamramustrát, a legfinomabb őszi ízeket szakmai zsűri értékelte, ezúttal sem maradt el az óriástermések vetélkedője, a piac bejáratánál található terményszekérre rakott adományokat pedig idén is a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthona kapta.

Nagy érdeklődés a gazdanapon. Élettel telt meg a piactér Fotó: Kertész László
Nagy érdeklődés a gazdanapon. Élettel telt meg a piactér Fotó: Kertész László

Különböző sajtokkal, za­kusz­kákkal, savanyúsággokkal és lekvárokkal neveztek be az első alkalommal tartott kamramustrára a gyergyószékiek, finomságaikat négytagú szakmai zsűri értékelte: Jánossy Alíz, lapunk gasztronómiai melléklete, a Székely Konyha felelős szerkesztője, Burján Rita, a Székely Konyha munkatársa, Zsigmond András, a Szabadtűzi Lovagrend tagja és Bíró-Boér Attila, az Erdélyi Népi Ízőrző Lovagrend tagja.

Szemügyre vették a kamrák tartalmát
A zsűri az értékelésnél a külalakot, az ízharmóniát, ugyanakkor a merészséget is figyelembe vette. A szalonna kategóriájában Bálint László terméke bizonyult a legjobbnak, a zakuszkáknál Gál Erzsébet lett az első, míg a savanyúságoknál – egy különleges szőlős savanyúsággal – Bege Krisztina érdemelte ki az első helyet. A sajtoknál külön díjazták az érlelt és a friss sajtok készítőit: a friss sajtoknál a gyergyótekerőpataki Bálint Attila lett a legjobb, míg az érlelteknél az első és a második díjat is Portik-Hegyi Lóránt nyerte. A lekvároknál egyhangú döntés született, a zsűri minden tagjának Fülöp Rita rumos szilvalekvárja ízlett a legjobban.

Nagyanyáink praktikája ma sem elavult
– A jó gazda gondozza a terményt, imádkozik az időért, betakarít, hálát ad érte, majd azoknak is ad, akiknek kevesebb jutott – tolmácsolta Nagy Zoltán alpolgármester üzenetét Madaras Szidónia, a polgármesteri hivatal szóvivője.
A programot érdekes előadásokkal tették színesebbé: Jánossy Alíz befőzési praktikákat osztott meg az érdeklődőkkel, Ferencz Lehel kertészmérnök pedig a komposztálás módszerét ismertette meg a hallgatósággal. Jánossy Alíz a savanyúság elkészítésének költségeire is kitért előadásában, mondván, sokkal olcsóbb, finomabb és egészségesebb az a savanyúság, amit otthon, mi magunk készítünk el.
– Ami jó volt nagyanyáinknak, az nekünk is jó – mutatott rá a hagyományos tartósítási módszerek alkalmazásának fontosságára.
A komposztálással kapcsolatban Ferencz Lehel megjegyezte: vidékünkön nincs hagyománya, mivel leginkább elégetik vagy a majorsággal, sertésekkel etetik fel a növényi hulladékokat.

Változatos programkínálat
A rendezvényen hagyományos termékek vására is volt, ugyanakkor humoros pillanatokat szerzett az óriászöldségek vetélkedője, amelyre egy több mint 50 kilogrammos sütőtököt is beneveztek.
A gazdanapot a helyi önkormányzat, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ és a Székely Konyha szervezte, partnerségben a Hargita Megyei Ifjúsági Cukorbetegek Egyesületével, a Gyergyószentmiklósi Cukorbetegek Egyesületével és a Vitalissima Kft.-vel. Kiemelt támogató Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Agrárkamara.

Kertész László

 

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb