2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Hálaadás a jelenért, remény a jövőért

Nagykorúvá vált a gyergyó­al­falviak és borzontiak őszi ünnepe, nagy érdeklődés övezte a hétvégén tartott gazdanapi sokadalmat. Minden korosztály jelen volt a gyergyóalfalvi Guszti-kertben szombaton – a hegedűszó, az állatok jelenléte, és a megannyi szórakoztató program ünnepi hangulatot hozott a községbe. A műanyag és a külsőségek uralta világunkban örömteli, hogy kiállunk az értékeink mellett, és noha sokszor nagyon nehéz megbirkózni a feladatokkal, a jövő mindenképp reménykedésre sarkall – hangzott el a rendezvény ünnepi megnyitóján. Nemcsak Gyergyóalfaluban, Gyergyóremetén is ünnepeltek a gazdák ezen a hétvégén.

gyergyo_alfalvigazdanap_01

Hálát adtak a jó termésért a gyergyóalfalvi és borzonti gazdák, annak reményében, hogy munkájuk gyümölcsét kellőképpen tudják majd értékesíteni. Ismét élettel telt meg a gyergyóalfalvi Guszti-kert, a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály megtalálja benne a kedvérevalót.

Ragaszkodás a hagyományokhoz
– Értékvesztett világunkban szükség van az összefogásra. Tiszteljük és becsüljük meg a gazdatársadalmat, mert ők tudják, hogy a hazát megvédeni karddal, de megtartani csak az ekével lehet – mondta a rendezvény ünnepi megnyitóján Gál Mihály főszervező.
Mint elhangzott, a község nem vesztette el a reményt, kiáll az értékei mellett, és a gazdák sokszor nagy nehézségekkel néznek szembe ugyan, de igyekeznek fenntartani tevékenységüket.
Kellemes élményt ígért a sokadalom elmúlt 18 évét illusztráló fényképkiállítás, a mezőgazdasági gépek bemutatójára sokan kíváncsiak voltak, a rendezvény egyik leghumorosabb pillanata pedig az volt, amikor gyermekek szaladtak egy mangalica malac után, mondván, aki megfogja, hazaviheti.
– A gazdanap a hagyományokhoz való visszatérést, egyfajta ragaszkodást jelent – fogalmazott Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere, hozzáfűzve: reméli, hogy a jövőben kevesebb nehézséggel kell megküzdeniük a gazdáknak.
Moldován József parlamenti képviselő a közösség összetartó erejére hívta fel a figyelmet köszöntőjében, hangsúlyozva: a hatékonyabb értékesítéshez jó infrastruktúrára van szükség, ennek megvalósításán dolgoznak.
Több vendéget is köszöntöttek a rendezvényen, az állatkiállításon Hargita, Kovászna és Maros megyéből 23 gazda mutatta be jószágait az érdeklődőknek.

Gyergyóremetén is gazdaünnep volt
Tegnap tartották a 3. Gyer­gyóremetei Gazdanapot, ahol szintén változatos programkínálattal várták az érdeklődőket. Érdekes élményekben lehetett részük azoknak, akik az esztenaházban megtekintették a sajt és az orda elkészítésének folyamatát, emellett több mesterséget is bemutattak.
– A gazdák minden évben nyitottak a rendezvény iránt, a legfőbb cél az, hogy beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek – jegyezte meg lapunknak Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb