Hajsza a bajnoki címért

89

Hatodjára veselkedik egymásnak a Csíkszeredai Sportklub, illetve a Brassói Corona a jégkorongbajnokság fináléjában. Az egyik fél négy győzelméig tartó párharcban a kék-fehérek élvezik a pályaelőnyt, és ma, illetve holnap hazai környezetben kezdik meg a küzdelmet. Az eddigi öt – egymás elleni – bajnoki döntőből hármat a Sportklub, míg kettőt a Corona nyert meg.

Sportklub–Corona összecsapás. Mindkét gárda a legjobb játékerővel rendelkezik

Elérkezett a román jégkorongbajnokság az utolsó méterekhez, egyben a legfontosabb eseményéhez, a bajnoki döntőhöz. A párosítás nem hozott meglepetést, hiszen a két gárda – a Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona – toronymagasan a legjobb játékerővel rendelkezett a román pontvadászatban, ezt bizonyították a Románia-kupában, a bajnokság alapszakasza során, illetve az elődöntőkben is.

Egy kis múlt
A Csíkszereda – Brassó román bajnoki finálék sorozatának kezdete a 2010/2011-es idényben kezdődött, és megszakítás nélkül egészen a 2013/2014-es idényig tartott, hogy majd a tavalyi idénytől újfent a két csapat dominálja a bajnokságot.
Az első bajnoki döntőben a csíki alakulat 0–2-s összesített hátrányból állt fel és fordította meg a párharcot a maga javára. A következő két szezon viszont nem hozott ekkora harcot, hiszen a kék-fehérek 4–0-ra, majd 4–1-re nyertek. Az utolsó két bajnoki döntő viszont már a Cenk alatti alakulaté volt. Mindkettő nagyon kiélezett csatát hozott. A 2013/2014-es idény első két páros meccsén a Sportklub előbb elvette a brassói pályaelőnyt, majd azt hazai pályán le is adta, aztán a váltott pályaválasztás során mindenki hozta a hazai meccset, és végül 4–3 arányban a Corona nyert. A tavalyi döntő is kemény ütközetett hozott, hasonló mederben folyt a párharc, mint a 2013/2014-es idényben. Azzal a különbséggel, hogy a hatodik meccset a Sportklub saját közönsége előtt, szétlövések után, elveszítette az Ian McDonald–Tomas Klempa páros által vezényelt Brassóval szemben.

Megkoronázni az évet
A Csíkszeredai Sportklub alakulata ebben az évben remekül játszik, ezt már sikerült bizonyítani. Előbb még a múlt év végén a Románia-kupában, ahol magabiztos győzelmeket aratva húzták be a trófeát, épp a Cenk alattiakat legyőzve a fináléban. Ezt követően az Erste Ligára fektetődött a hangsúly, ahol a középszakasz utáni bukdácsolást egy remek rájátszás követett. A Dunaújvárost söpréssel ejtették ki a kék-fehérek a negyeddötőben, míg az elődöntőben a címvédő DVTK Jegesmedvék dolgát nehezítették meg alaposan, akik „vért izzadva” jutottak a fináléba.
Az idényre a Sportklub felteheti a koronát, ehhez a szintén remek erőkből álló Brassót le kell győzni, és ezt bizonyították akár az Erste Ligában is, ahol szintén az elődöntőig jutottak ők is.
Ennek fényében mindenki meccsekkel a lábakban érkezik a fináléra, erre egyik gárdának sem lehet panasza. Az idei szezon során a felek kilenc alkalommal már találkoztak. A román bajnokságban, illetve az Erste Ligában lejátszott négy-négy hazai meccséből a felek hármat-hármat nyertek meg hazai pályán, míg egyet-egyet elveszítettek. A mérleg nyelvét a semleges helyszínen – Galac – lejátszott kupadöntő billenti a Sportklub javára, amelyet a Leo Gudas–Hozó Levente edzőpáros tanítványai 5–1-re nyertek meg.

Jobb csapatunk van, mint tavaly
A legutóbbi idényben a Sportklub, miként fentebb is szó volt róla, 4–2-es összesítéssel veszítette el a bajnoki finálét, és ezt a Leo Gudas–Hozó Levente edzőpáros a saját bőrén tapasztalhatta meg milyen, hiszen akkor is ők ültek a kispadon. A cseh főedző viszont úgy találja, hogy ezúttal a kék-fehérek jobb játékerőt képviselnek, mint akkor.
– A saját csapatomat nézem, nem az ellenfelet, és igyekszem megfelelően felkészíteni az előttünk álló feladatokra. Egyértelműen sokkal jobb csapatunk van, mint tavaly, amikor kikaptunk, és úgy tartom, hogy mi a saját játékunkat kell játsszuk, hiszen számtalanszor bizonyítottunk az idény során. Ezt a játékunkat kell most is elővegyük a döntőben – zárta Leo Gudas, a Sportklub vezetőedzője mondanivalóját.

A döntő műsora
Ma: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona (18.30)

[box type=”shadow” ]Meglepetés a kisdöntőben

A Brassói Corona ellen sima söpréssel kikapó Gyergyó­szent­miklósi Progym alakulata a kisdöntő előtt változtatásokat hajtott végre a kispadon. A korábbi vezetőedző Ruszlan Boriszenko ugyanis társat kapott a korábban Csíkszeredában szép sikereket elérő Vaclav Novak személyében, aki viszont a jégen is igyekezett hozzátenni a magáét.
És ezt a Bukaresti Steaua elleni kisdöntő első meccsén meg is mutatta, hiszen az ő góljával szereztek vezetést a piros-fehérek rögtön az ötödik percben. A Progym viszont a folytatásban hiába tett sokkal többet a győzelemért, a vendégek voltak, akik zsinórban három gólt szerezve megfordították a meccset. Ekkor még volt a hazaiakban lelkierő, és a meccs hajrájához közelítve alig egy percen belül egyenlítettek, hosszabbításba mentve az összecsapást. A ráadás perceit viszont a bakák hamar lezárták, miután a 63. percben Timaru R. betalált Szakács ketrecébe. Folytatás ma este 18.30-tól, ugyancsak Gyergyószentmiklóson. A siker érdekében sokkal jobb helyzetkihasználásra lesz szüksége a gyergyói csapatnak, hiszen ma 59 lövésből csak három gólt szereztek, míg a bakák 28-ból négyet.

A kisdöntő műsora

1. mérkőzés: Gyergyószentmiklósi Progym – Bukaresti Steaua 3–4 (1–0, 0–2, 2–1, 0–1) – hosszabbítás után /Novak (5.), Kozma (56.), Nyimenko (57.), illeve Janisevszki (23., 33.), Tomaru R. (45., 63.)/.
2. mérkőzés, ma: Gyergyószentmiklósi Progym – Bukaresti Steaua (18.30)
3. mérkőzés, csütörtök: Bukaresti Steaua – Gyergyószentmiklósi Progym (18.30, Brassó)
4. mérkőzés, péntek, ha kell: Bukaresti Steaua – Gyergyószentmiklósi Progym (18.30, Brassó)
5. mérkőzés, szombat, ha kell: Bukaresti Steaua – Gyergyószent­miklósi Progym (18.30, Brassó)
A három nyert meccsig tartó párharc állása: 1–0 a Steaua javára.[/box]

Darvas Attila

A cikk a Hargita Népe március 27-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek