2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Hajrában a LEADER-projektek

Megyeszerte nagy ütemben zajlanak a nyertes LEADER vidékfejlesztési projektek kivitelezési munkálatai. A pályázóknak jó hír, hogy a szeptember végi határidőhöz képest a projektek lezárására másfél hónapos haladék kérhető, így az utolsó kifizetési kérelmeket legkésőbb november 13-ig kell benyújtaniuk. A Csík LEADER akciócsoport vezetője úgy látja: a fenti időpontig a pályázatok kivitelezését térségükben mind a 113 projektre befejezik.

LEADER-pályázatból épült az új piac Gyimesfelsőlokon. Projekteredmény Fotó: domján levente
LEADER-pályázatból épült az új piac Gyimesfelsőlokon. Projekteredmény Fotó: domján levente

A Csík LEADER Helyi Akciócsoportnál a legújabb összesítések alapján is úgy látszik, hogy a támogatást nyert és kivitelezés alatt álló 113 pályázat mindegyikét sikerül befejezni november 13-ig – tájékoztatta lapunkat Mátéffy Mária. A Csík LEADER Helyi Akciócsoport munkaszervezet vezetője hozzátette: a pályázatok megvalósítási aránya jelenleg 70 százalékos, így várhatóan csupán a projektek 10 százalékánál kell hosszabbítást kérjenek a kivitelezés befejezésére.
Az új rendelkezések értelmében egyéni felelősségvállalással legkésőbb november 13-ig lehet meghosszabbítani a projektek lezárását jelentő legutolsó kifizetési kérelmek leadását.
A munkaszervezet vezetője úgy véli: a késedelmek egy részét éppen a közbeszerzések kiírásának ismétlései, a fellebbezések okozták. A pályáztató meglátása szerint sok esetben egy-egy speciális engedély beszerzése is késleltette a munkák ütemterv szerinti kivitelezését.
– A kivitelezett pályázatokat bemutató Jó Gyakorlatok kézikönyve is tükrözi, hogy mindannak ellenére, hogy bürokratikus, nehézkes volt a pályázati rendszer, olyan projekteket sikerült megvalósítani, amiket más térségekben nem – hangsúlyozta Mátéffy Mária. A munkaszervezeti vezető ezek közé huszonhárom projektet – civilszervezetnek nyújtott támogatást – és a csűrök újrahasznosítására vonatkozó tanulmányt sorolta. A Csík LEADER területén a faluképvédelemmel kapcsolatos kiírásnak, illetve az induló fiatal gazdák támogatásának is felmutatható eredményei vannak – vélekedett a munkaszervezet vezetője.
A tervezési időszak finisében már elkezdődött az adatok gyűjtése a Csík LEADER új stratégiájának írásához is, amely alapján a következő tervezési időszak pályázatai kiírhatók. Az új stratégia kidolgozásához a megújuló Csík LEADER honlapon is várják a civilszervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek hozzászólásait, projekt ötleteit.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb