Hajnalban begyújtanak, hogy reggel nyolcra meleg legyen

85

A Hargita megyei iskolák majdnem felében fáskazánnal fűtenek, vannak olyan épületek is, ahol vas- vagy csempekályhával – tudtuk meg a tanfelügyelőség nyilvántartásából. A tanintézmények vezetői általában már áprilisban szerződést kötnek a környékbeli tűzifa-értékesítő cégekkel, hogy iskolakezdéstől a tél végéig legyen száraz tüzelőjük.

Az iskolák felét fáskazán, tizedét viszont még mindig csempekályha fűti
Az iskolák felét fáskazán, tizedét viszont még mindig csempekályha fűti

Harapós hidegben már hajnali öt órakor begyújt a kazánfűtő a csík­szent­imrei Arany János Általános Iskolában, hogy reggel nyolcra meleg fogadja a diákokat – közölte Ferenc Károly igazgató. A csíkszentimrei iskola három épületben működik, mindegyikben hasogatott bükkfával melegítik ki az osztálytermeket, a kazánokat egy fél normában alkalmazott, egyébként nyugdíjas kazánfűtő üzemelteti. – Már áprilisban megvásároltuk a télire való tűzifát, összesen 160 folyóméterre van szükségünk a három épület kifűtéséhez, és hozzávetőlegesen 24-25 ezer lejre – mondta lapunknak az iskolaigazgató.

Minden tizedik iskolában csempekályhával fűtenek
A megyei tanintézményekben, elsősorban a vidéki iskolák esetében, gyakori, hogy fáskazán biztosítja az épületek kifűtését, így – a tanfelügyelőség szerint – az oktatási intézményeknek több mint a 45 százaléka vásárol tűzifát.
– A megyében összesen 136 iskolaközpont működik, ebből 65 egységben fűtenek fával – közölte Salamon Zsuzsa, a tanfelügyelőség munkatársa.
Ugyanakkor olyan iskolák is működnek a megyében, ahol a mai napig vaskályhával melegítik az osztálytermeket.
– Ezekben az esetekben azt kérjük az iskolák vezetőségétől, hogy védjék a gyermekek biztonságát, és kerítsék el a kályhákat, hogy a kicsik ne égessék meg magukat – mondta Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.
A tanfelügyelőség szerint az elzárt, hegyvidéki tanintézményekre jellemző, hogy fém- vagy csempekályhával tudják megoldani a termek fűtését.
– A Hargita megyei iskoláknak úgy 10 százalékára jellemző ez, az érintett intézmények vezetőségét arra kértük, hogy fokozottan figyeljenek a tűzvédelmi előírások betartására – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő.

Nem mindenhol van kazánfűtő
A tűzifát az év első felében, már áprilisban megvásárolják a tanintézmények, van ahol bükkfát, máshol fenyőfát is tesznek a kazánokba, hogy a téli hónapokban is melegben tanuljanak a fiatalok.
– A nagy hidegekben is biztosítjuk az osztálytermekben az állandó, 20-22 Celsius-fok közötti hőmérsékletet. Idén Kovászna megyéből vásároltuk a télire való fát, körülbelül 400 folyómétert, mivel hat épületet kell kifűtenünk – közölte a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola vezetője. Lőrinc Zoltán rámutatott, a gyermeklétszám szerint kapják a fapénzt, ami pedig gondot jelent, hogy az iskolának nincs külön alkalmazottja erre, tehát a karbantartó, illetve a takarítónők látják el a kazánfűtői teendőket. – Hivatalosan nincs kazánfűtő az intézményben, a személyzeti elosztásban iskolánk nem kapott ilyen állást – ismertette az igazgató. A lapunk által megkérdezett iskolaigazgatók többsége szerint általános jelenség a megyében, hogy a több épülettel rendelkező iskolaközpontok egy, jobb esetben két kazánfűtővel kell megoldják az osztályok fűtését. A csíkkarcfalvi Mártonffy György Általános Iskolához például hat épület tartozik, ezek egy része Jenőfalván van.
– A kazánok rendszeres működtetéséhez több kazánfűtőre is szükségünk lenne, jelenleg azonban két személlyel oldjuk meg a hat épület fűtését – részletezte Gábor János. A Mártonffy György Általános Iskola igazgatója szerint eddig arra még nem volt példa, hogy tűzifa nélkül kezdje az intézmény a tanévet. Hasonlóan nyilatkozott erről a megyei tanfelügyelőség munkatársa, Salamon Zsuzsanna is, aki szerint a tanfelügyelőség a prefektusi kollégiummal együtt minden tanév elején ellenőrzi, hogy az oktatási intézmények a megfelelő módon felkészültek-e a tanévkezdésre és a fűtési idényre.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek