Hahó, hol a hó?

108

Két hete kezdődött minden, de nem csodálkozom, mert januárban van az ideje, nem augusztus derekán. Szóval havazott. Nem kicsit, sokat, nem egyszer, hanem többször is. De nem ez a meglepő.
A megyeszékhelyen – legalábbis az egyik magyar párt honlapja szerint – háromszázötven szociális segélyben részesülő személy van. A havazás láttán a polgármesteri hivatal illetékes osztályának személyzete gyors ütemben értesítette a 350 szociális segélyt kapó személyt, többségük pedig a felhívásnak eleget téve kivonult Csíkszereda utcáira, hogy lehetőségük szerint „hótalanítsák” a járdákat. A havazás másnapjának reggelén nagy meglepetés érte Csíkszereda lakóit: minden járdát, fő- és mellékutcát, a központi parkot, a tereket, sőt még a város perifériáján található utcákat is mentesítették a fehér hótakarótól. Délelőtt a polgármesteri hivatal ellenőrei sírva tértek vissza a városházára, hogy nemhogy büntetést, de még ejnye-bejnyét sem tudtak kiosztani, hiszen a polgárok ingatlanjaikhoz tartozó járdarészeket teljes egészében megtakarították. Az autósok csodálkoztak, hogy a parkolók még nyáron sem feketéllettek ennyire, hónak se híre, se hamva. Sőt, a gyalogátjárók környékén sincs nyoma a latyaknak, azt is eltakarították.
A legnagyobb bánatuk viszont a „béemvéseknek” volt, ők erre a havazásra gyúrtak, hiszen ekkor lehet a legjobban driftelni, az áruházak, illetve az Erőss Zsolt Aréna parkolójában. Tüntetést akartak szervezni, ám szabad helyhiány miatt lemondani kényszerültek a megmozdulást. És mindezt azért, mert a Szabadság téren a Fitódi, Csíkszentléleki és Csíkmindszenti Lovas Szánosok Egyesülete szervezett többnapos megmozdulást, mert a megyei tanács által a hótakarítással megbízott cég olyan módon „hótalanította” az utakat, hogy szánnal képtelenség közlekedni, sőt a szekerekre is nyári abroncsot kellett szerelni, illetve a lovak patkóinak videás szegeit is gumisra kellett cserélni. A városháza előtt pedig szülők és gyerekek tüntettek napokon át, hiszen olyannyira jól sikerült Csíkszereda hótalanítása, hogy a lurkók nem tudtak hóembert építeni.
Együtt érzek a tüntetőkkel: tegnap bakancsomat szandálra cseréltem, és csak azért húztam a lábamra két gyapjúzoknit, nehogy megfázzak.
S mindez olyan szép volt, hogy igaz se volt…

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek