Hagyományos öltözékben találkoztak Szolokmában

Sóvidék Népviseletben II.

266

A hasonló jellegű korábbi programokból ismert módon – gyülekezéssel, felvonulással – kezdődött, majd ökumenikus istentisztelettel folytatódott a seregszemle szombaton a Maros megyei Szolokmában, ahol régóta nem volt együtt ennyi népviseletbe öltözött székely. Százhúsz főt regisztráltak érkezéskor, de menet közben még legalább ötvenen csatlakoztak, akik „csak úgy” magukra öltötték a népi viseletet, hogy igazodjanak a közönséghez.

Kicsi falu nagy napja. Rég nem látott tömeg a Sóvidék peremén Fotó: Simó Márton

Ritkasága miatt nagy öröm látni manapság, hogy vannak helyek, ahol nagy becsben őrzik az elődöktől örökölt ruhadarabokat, s időnként használják is azokat. Kiváltképpen, ha azt sem felejtették el, hogy milyen mintákkal, motívumokkal tudják meghatározni identitásukat. Sok helyen – de egyre kevesebben – még képesek arra, rendelkeznek a kellő tudással ahhoz, hogy a szükséges alapanyagokat helyben előállítsák. Ilyen szempontból a Sóvidékbe beékelődő, de néprajzilag a Kis-Küküllőmentéhez tartozó Kibéd ilyen fontos forrásvidék. Igen erős a Felső- és Alsósófalván élők ragaszkodása is – ezt más rendezvények és médiaszereplések jóvoltából ismerhetjük. Meglepő volt azonban, hogy a házigazda szolokmaiak is igen népes küldöttséggel, és színes, több generációt bemutató viseleteket vonultattak fel – fejtette ki lapunk munkatársa, a főszervező Simó Márton, az Élő Székelyföld Egyesület elnöke.
Már az első találkozó alkalmával – amelyet Atyhában tartottak 2017-ben – jól látszott, hogy a megye peremén, Siklód is igen jelentős település a hagyományőrzés e szegmensében. Úgyhogy most nem kellett sokat töprengeni azon, hogy ki legyen 2019-ben a házigazda: Siklód „falufelelőse”, Bónis Ferenc községi képviselő, valamint Nagy Endre, Etéd község polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármestere a színpadi bemutatkozás után felajánlotta, hogy a harmadik találkozót szívesen befogadják.
Ez a rendezvény a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) szervezésében, az NSKI elnöke, Szász Jenő fővédnökségével valósult meg, partner Makfalva község önkormányzata, társszervező az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport volt. A roppant gazdag népviseleti hagyatékkal rendelkező siklódiak – polgármesterük és helyi képviselőjük jelenlétében – vállalták, hogy 2019-ben házigazdái lesznek a következő ilyen jellegű seregszemlének, amelynek időpontját a későbbiekben határozzák meg. A szervezők célja, hogy segítsék életben tartani a hagyományt, s visszatelepítsék a néprajz értékeit a forrásvidékekre.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.