Hagyományőrzés gyergyószárhegyen: Népszerűek a kulturális központ rendezvényei

29

Sikeres évet zárt a Gyergyó­szár­hegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az új évben sem tétlenkedik az intézmény, a magyar kultúra napja alkalmából szerveztek programokat és készülnek az idei rendezvényekre.

A Gyergyószéki Népdal- és Néptáncversenyt idén is megszervezik                                          Fotó: Lázár Hajnal

A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ 2019-ben szervezője és társ­szervezője volt sok rendezvénynek, hazai és külföldi kiállításokat rendeztek, a hagyományos képzőművészeti táborokat megtartották, gyermekprogramjaik is igen népszerűek voltak – mondta el sajtótájékoztatón Kolcsár Béla igazgató. A korábbi évekhez képest több külföldi kiállítást szerveztek, s idén is vannak meghívásaik, melyeknek eleget tesznek.
– Olyan rangos helyekre hívtak meg, mint például a gödöllői Sissi-kastély, melynek évente több százezer látogatója van, de Szolnokra is elvisszük a szárhegyi művésztelepek anyagából válogatott kiállításunkat az ottani művészteleppel indított együttműködésnek köszönhetően – mondta Kolcsár.
Beszélt arról is, hogy igyekeznek az intézmény munkáját hatékonyabbá tenni, a képzőművészeti alkotásokat a lehető legjobb körülmények között tárolják, ennek érdekében több fontos lépést tettek az elmúlt időszakban, továbbá újraindították a központ internetes honlapját is, mely több mint 4 évig nem működött. Elérhetővé tettek egy virtuális galériát, melyben már több mint 500 alkotás megtekinthető, s a feltöltés tovább folytatódik.
Kolcsár elmondta, nagy sikere volt a tavaly első ízben megszervezett Gyergyószéki Népdal- és Néptáncversenynek, melyet hagyományteremtő céllal álmodtak meg. A versenyt követően egy gálaműsor is született, melyet két alkalommal mutattak be a szórványban, ahol nagy örömmel fogadták a gyergyói táncosokat. Az igazgató szerint a rendezvény hasznos volt azért is, mert a Gyergyói-medence néptáncosait „összekovácsolta”. Arra számítanak, hogy az idei versenyre még többen jelentkeznek majd.
A magyar kultúra napja alkalmából a hétvégén Borszéken és Gyergyóalfaluban is bemutatták a gálaműsort, melyen közel ötven 9 és 20 év közötti gyerek és fiatal lépett fel.
Szintén a magyar kultúra napjához kapcsolódóan a Benedek Elek rajzpályázatra érkezett több mint 800 pályamunkából szerveznek kiállítást a gyergyóremetei művelődési házban szerdán délután, azt követően pedig a Makám együttes etnofolk-koncertjére várják az érdeklődőket.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek